Simona Ionescu / Redactor Șef

Misterul din spatele pieselor pe care Prince le-a ținut în seif un deceniu

Misterul din spatele pieselor pe care Prince le-a ținut în seif un deceniu
„Welcome 2 America”, albumul lui Prince care care nu a fost niciodată lansat a fost în cele din urmă scos din seif și făcut public.  O decadă întreagă a fost păstrat sub cifru. A fost realizat cu șase ani înainte ca artistul să moară. Alți cinci ani a rămas închis. Abia vineri a fost devoalat publicului.

Misterul din spatele pieselor pe care Prince le-a ținut în seif un deceniu, a ieșit de asemenea la iveală. Reunite sub numele „Welcome 2 America”, piesele nu formează nici pe departe un album tipic pentru Prince.

Înregistrat în 2010 la faimosul său studio Paisley Park din Minnesota, proiectul i-a înrolat pe basistul Wil Talfeld și pe bateristul Chris Coleman pentru o serie de piese inspirate din jazz, soul și funk din anii 1970. Prince l-a recrutat pe Morris Hayes pentru a ajuta la producerea albumului cu 12 melodii și a plănuia turneul său mondial Welcome 2 America mai târziu în același an.

Dar efortul a fost abandonat chiar înainte de lansarea albumului. Un deceniu mai târziu,  cei care au lucrat la albumul ce a fost lansat vineri  încă nu înțeleg total de ce.

Misterul din spatele pieselor pe care Prince le-a ținut în seif

Prince „lucra, de asemenea, la albumul„ 20Ten” (…), așa că a ajuns să scoată asta în 2010”, spune vocalista Elisa Fiorillo. Defunctul muzician, care a murit din cauza unei supradoze accidentale de fentanil în 2016, la 57 de ani, se confrunta cu nedreptatea rasială și diviziunea politică în albumul păstrat sub cheie „Welcome 2 America”. De asemenea, el cercetează, prin piuesele sale, modul în care internetul și tehnologia împiedică conexiunea umană.

„(Fanii) vor auzi o latură mai politică a Prince”, spune Fiorillo. Era foarte preocupat de modul în care erau tratați oamenii și de a face lumea să devină un loc mai bun. Există câteva lucruri ușoare (pe album), dar cred că vor aprecia sinceritatea și realitatea a ceea ce avea de spus”, a mai spus vocalista.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prince (@prince)

„Same Page, Different Book” este un punct culminant funky, care se simte bine, în timp ce Hayes consideră sufocantul „When She Comes” printre cele mai mari balade pe care Prince le-a lansat vreodată. „Born 2 Die” este încercarea sa de a emula pictograma R&B Curtis Mayfield. (Dr. Cornel West i-a comparat cândva în mod nefavorabil cei doi artiști, spunând că Prince nu este „Curtis”).

Cum a fost pregătit albumul

Spre deosebire de majoritatea albumelor Prince, în care cântărețul a „microgestionat” fiecare detaliu din studio, Hayes a produs acasă cea mai mare parte a  albumului „Welcome 2 America”. Prince urma să regleze melodiile mai târziu.

Când Hayes i-a adus piesa „Born 2 Die”, „m-a apucat de umeri și mi-a spus:„ Ești Duke Ellington! Morris, asta e grozav!, își amintește Hayes. Prince nu a fost omul laudelor. Era precaut. Credea că dacă îi lauzi pe oameni asta îi face să se umfle în pene. Dar asta a fost cel mai mare compliment pe care l-am experimentat vreodată (…) când m-a felicitat îmbrățișându-mă”.

Welcome 2 America” a fost realizat de-a lungul mai multor luni, cu voci de rezervă aduse pentru a-și înregistra piesele.

„A fost un proces, spune Fiorillo. Nu știam ce se va întâmpla cu el. Nu știam dacă vom mai auzi vreodată piesele. El a avut tendința de a scrie constant și nu știai niciodată ce va face cu albumul. Ne-a spus doar ce să cântăm și am cântat. Nici nu aveam nici o idee despre versuri. Totul era așa de rapid încât nici nu am putut să ne con centrăm pe ceea ce cântam, de fapt. Acum ascultând albumul, e ca și cum, wow, cât de înaintea timpului său era! El putea vedea întotdeauna în viitor!”.

Prince a creat albumul „pentru copiii săi”

Prince‘s Estate a lansat mai multe albume postume de studio, live și compilații, după decesul din 2016 al artistului. Având în vedere bogăția sa de muzică inedită, Hayes spune că Prince a înțeles întotdeauna că acele melodii vor vedea lumina zilei la un moment dat.

„Într-o zi proastă, Prince era mai bun decât majoritatea oamenilor în ziua lor cea mai bună, spune Hayes. Cu mulți ani în urmă, îmi amintesc că Prince mi-a cântat câteva melodii din epoca „Purple Rain”. El a spus: „Știi, Purple Rain a fost un rol B”. Și am spus: Pleacă de aici, omule. Zenitul carierei tale este Purple Rain. Îmi spui că ai lucruri mai bune decât asta? Și a continuat să-mi cânte patru sau cinci cântece și am fost complet uimit. Mi-am spus: Uau, omule, stai pe niște pietre prețioase. Trebuie să le scoatem! Și el a spus: „Nu, acestea sunt pentru copiii mei””.

Prince și dansatoarea Mayte García au avut un fiu, Amiir, care a murit la o săptămână după ce s-a născut în 1996. Hayes spune că a fost singura dată când a auzit acele capodopere ascunse. „A pus o mulțime de lucruri în seif. A spus că doar construiește ceva pentru ei (n.r. – pentru copiii lui)”, a mai arătat porducătorul albumului.

Sursa foto: Instagram

Cuvântul de pe Facebook. Jurnalista Sandra Sălăgean dezvăluie: 11 milioane de euro pentru analiza ADN a urșilor

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre