Mit sau realitate? Aduce într-adevăr ghinion să îți cumperi perle?

Recent, Prințesa de Wales a purtat un colier de perle de la un curator evreu celebru în cadrul unei emoționante ceremonii de comemorare a Holocaustului la Londra. Kate Middleton s-a împodobit cu un colier vintage cu perle primit pentru eveniment de la bijutierul de lux Susan Caplan. Momentul a fost lăudat de toată lumea pentru mesajul puternic transmis, dar dincolo de acesta a repus în prim-plan dezbaterea dacă aduce sau nu ghinion să îți cumperi singur perle.
View this post on Instagram
Perlele sunt pietre prețioase cu o istorie bogată și multe legende în jurul lor, din cele mai vechi timpuri. Azi sunt ferme în care se cresc perle, pe vremuri, însă, trebuiau găsite. Erau rare, considerate adevărate comori, nu puțini fiind cei care erau capabili de fapte reprobabile pentru a le avea în posesie. De aici s-ar fi putut considera că aduce ghinion să îți cumperi perle. Superstiția este adânc înrădăcinată în istorie.
Istoric vorbind, perlele au fost asociate cu lacrimile, mai arată Lucavore.com. Li se și spune „lacrimi ale mării”. În vechime se credea că perlele sunt lacrimi vărsate chiar de zei înșiși. Imaginați-vă oamenii antici privind spre adâncurile oceanului, crezând că acesta este un tărâm al ființelor divine. Perlele, ieșind din această lume misterioasă subacvatică, erau considerate lacrimi întărite ale acestor ființe supranaturale. Pornind de la ideea că, în general, se plânge de durere sau de la un necaz, a fost foarte simplu ca asupra perlelor să se pună această anatemă, că ar fi un simbol prețios al ghinionului.
Explorând mai adânc mitologiile, găsim foarte multe povești în care perlele erau talismane legate de tristețe sau nenorocire. În unele narațiuni, se credea că ele adăposteau semne rele sau purtau povara vechilor necazuri din civilizațiile pierdute de sub mare. De aici s-a ajuns la ideea că achiziționarea acestora de bunăvoie ar putea însemna că tu aduci asupra ta aceste poveri străvechi.
În ciuda progreselor din știință și cultură, aceste superstiții persistă în cultura populară și conștiința colectivă.
Pe de altă parte, sunt mai puține culturile în care perlele sunt apreciate ca niște daruri care simbolizează afecțiunea pură și grija. Sunt simboluri schimbate între persoane dragi, încărcate de o semnificație emoțională profundă. Din punct de vedere istoric, perlele au fost simboluri ale purității și înțelepciunii în diverse culturi. Procesul lor de formare este însăși o metaforă pentru transformarea adversității în frumusețe. Până la urmă, un fir de nisip irită stridia determinând-o să creeze ceva prețios și frumos.
Superstițiile au fost adesea create pentru a explica ce era inexplicabil înainte ca știința să ne ofere răspunsuri. Iar la urma urmei, a îmbrățișa sau a respinge superstițiile depinde în totalitate de fiecare. Dacă achiziționarea de perle îți aduce bucurie și încredere, în loc de îngrijorare privind norocul, atunci nu asta contează cel mai mult?
Astăzi înțelegem că norocul sau ghinionul nu sunt o marfă vândută. Știm că perlele sunt pur și simplu depuneri de carbonat de calciu formate în interiorul moluștelor. Poate arată excepțional, au forme, culori și dimensiuni diferite, dar cu siguranță, științific vorbind, nu sunt purtătoare de blesteme, ci fire de nisip îmbrăcate în sidef.
View this post on Instagram
Mai mult, psihologia modernă ne învață despre efectul placebo și „fratele său malefic”, efectul nocebo. Dacă crezi că ceva te va răni, creierul tău poate chiar să te păcălească să simți consecințele, chiar și fără o legătură reală cauză-efect. Prin respingerea acestor noțiuni învechite și concentrându-te pe bucuria pe care perlele o pot aduce, îți preiei controlul asupra propriei tale povești.
Să nu uităm cât de benefic poate fi să te răsfeți. A-ți cumpăra perle poate fi o celebrare a realizărilor sau etapelor personale. Apoi, să luăm în calcul și aspectul practic al achiziției. Considerate podoabe prețioase, categoric, perlele sunt o investiție. Bijuteriile cu perle sunt, în general, piese atemporale care nu urmează tendințele modei ce se schimbă de la un sezon la altul. Perlele sunt considerate și suficient de versatile pentru a completa orice alegere vestimentară, adăugând eleganță unei ținute casual sau îmbunătățind una formală.
Ca atare, când îți alegi perlele, concentrează-te pe ceea ce reprezintă pentru tine – poate reziliență, eleganță sau pur și simplu dragostea pentru frumusețea lor. Simte greutatea perlelor în mână și imaginează-ți experiențele pozitive pe care le vor însoți ca parte din povestea ta de viață. Amintește-ți că a cumpăra perle este o decizie care reflectă autonomia ta și bunul gust.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook