Simona Ionescu / Redactor Șef

Oameni și zimbri. Învață să trăiască împreună

Oameni și zimbri. Învață să trăiască împreună
Întâlnirea dintre oameni și animalele sălbatice e plină de emoție de fiecare dată când se întâmplă în libertate. Câțiva bărbați au avut șansa de a se intersecta cu cele mai mari erbivore care trăiesc la noi.

România a reușit, cu succes, repopularea mai multor păduri cu zimbri care trăiesc în stare de libertate. Prima repopulare a avut loc cu opt ani în urmă în județul Neamț. Doi ani mai târziu, în 2014, zimbrii au fost aduși în județul Caraș Severin, la Armeniș, loc denumit acum Măgura Zimbrilor. Zilele trecute, imagini emoționante au fost surprinse în județul Neamț.

Sunt 48 de zimbri care trăiesc liberi în pădurile Neamțului. Le merge bine, fac pui. Zimbrii au la dispoziţie un areal întins pe câteva zeci de mii de hectare, în zona împădurită a judeţului străjuit de muntele Ceahlău. Rangerii trec periodic prin zonă, ca să se asigure că e totul în regulă.

Zilele trecute, angajaţii Parcului Natural Vânărori Neamţ au realizat un scurt film în care au încercat să surprindă noua generație de zimbri. Imediat ce a simțit prezența oamenilor, una din mamele zimbru s-a mobilizat, și-a ascuns puiul și a dat semne că e gata să-l protejeze cu orice preț, la nevoie.

”În primele imagini și apoi mai pe final veți distinge doi zimbrișori, aflați într-o turmă din libertate. Filmuletul e scurt pentru că una dintre zimbroaice nu ne-a lăsat să ne apropriem mai mult… Rugămintea noastră pentru turiști este să nu se aproprie mai mult de 30 de metri față de exemplarele în libertate și să manifeste atenție sporită atunci când au de-a face cu zimbroaice cu pui”, transmit rangerii nemțeni în cea mai recentă postare.


Exclusiv. Radu Mazăre, aniversare în închisoare. Ce-i face familia

Cum amenajezi grădina, pas cu pas


La finele lunii trecute angajații Romsilva au surprins mai multe femele zimbru care au creat un ”zid” ce s-a interpus între potenţialul pericol şi viţel, asigurându-i acestuia camuflarea şi protecţia necesară.

O altă postare,  de pe 27 iunie, este intitulată ”Măria sa, puiul pădurii!“, relatează  întâlnirea cu un zimbrişor: ”Împărtăşim cu voi bucuria scurtei întâlnirii cu un pui de zimbru, fătat în această primăvară. Zimbrii au mirosul şi auzul bine dezvoltate, aşa că nu te poţi apropia prea mult de o turmă, mai ales atunci când aceasta se află într-un desiş.

Când în turmă se află şi un pui, vigilenţa animalelor este mult sporită, aşa că trebuie să te mulţumeşti cu doar câteva secunde de filmare”, e notat pe pagina de social media a Parcului Național Vânători – Neamț. Aproape anual se eliberează noi zimbri, aduși din toată Europa. Dar, spre marea bucurie a pădurarilor și ecologiștilor, pui se nasc în sălbăticie.

Traiul pe cont propriu nu e lipsit de greutăți. Dar așa e și firesc. În 2015, iarna, când un zimbru mascul a fost prins și devorat de urși și lupi înfometați, inginerul Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Natural Vânători a explică, presei locale, că tot ce se întâmplase nu era decât firescul lucrurilor.

”E de aşteptat să mai şi moară, de bătrâneţe sau din cauza altor animale. E primul caz în care un exemplar a căzut victimă fiarelor şi ne dovedeşte că zimbrul a intrat în circuitul biologic. Este rău că s-a întâmplat, dar abia acum putem spune că şi-a găsit locul în piramida trofică”. Și în Caraș Severin zimbrii au intrat în lanțul trofic. Un pui a fost devorat de câinii sălbăticiți și înfometați, într-o iarnă.

Sursa foto: Adrian Pîclișan

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre