Amenajarea grădinii începe cu stabilirea modului în care vrei să folosești ulterior spațiul respectiv, că loc pentru relaxare sau că loc unde să plantezi și să crești legume proaspete și delicioase. Uite câteva idei!
Cum amenajezi grădina, pas cu pas
În prima etapă vei stabili proiectul și modul în care vrei să arate grădina ta. Stabilește stilul preferat, suma disponibilă, apoi treci la treabă!
Pasul 1. Stabilirea necesarului de materiale și estimarea bugetului, după ce ai decis asupra stilului și elementelor de construcție (grătar, loc de joacă, grădina cu legume). Bugetul este influențat de mărimea terenului, materialele de construcție, elementele de decor și plantele alese. Stabilește o lista cu tot ce ai nevoie, astfel încât să ai o idee cât mai exactă despre costurile amenajării.
Pasul 2. Pregătirea solului pentru zonele verzi. lucrările de pregătire constau în:
- fertilizarea pământului pentru plantarea gazonului cu turbă;
- nivelarea pământului, astfel încât să se evite acumularea de apă în anumite zone ale grădinii;
- îndepărtarea buruienilor și erbicidarea solului.
Pasul 3. Montarea unui sistem de drenaj a apei de plaoie. Acesta previne acumulările de apă care pot cauza uscarea gazonului sau apariția bălților în grădina. Sistemul de drenaj este format dintr-un ansamblu de țevi îngropate în pământ, care preiau surplusul de apă și îl evacuează în bazinul de scurgere.
Pasul 4. Montarea sau plantarea gazonului. Poți opta pentru plantarea semințelor de gazon sau pentru montarea unor rulouri de gazon. Pentru 100 mp ai nevoie de 3-5 kilograme de semințe. Încorporează semințele în sol folosind o greblă și acoperă-le cu un strat de pământ cu o grosime de 1-2 centimetri. Însămânțarea gazonului trebuie făcută într-o zi fără vânt, când pământul este cald, nu înainte de sau după o zi ploioasă. După plantarea semințelor de gazon, udă cu apă din abundență, fără un jet puternic, deoarece acesta poate deplasa semințele.
Montarea rulourilor de gazon se face ușor. După ce ai pregătit solul și ai turnat un strat de nisip, poți începe să montezi rulourile, unul câte unul. Este o variantă comodă, iarbă este deja crescută uniform pe toată peluza și nu necesită multe lucrări de îngrijire în primele săptămâni.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook