Simona Ionescu / Redactor Șef

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska își spune povestea în celebra revistă Vogue. Când a supărat-o cel mai tare soțul ei, Volodymyr Zelensky

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska își spune povestea în celebra revistă Vogue. Când a supărat-o cel mai tare soțul ei, Volodymyr Zelensky
După ce soțul ei a dus moda pantofilor de sport New Ballance la rang de echipament de război și o piesă de modă car nu mai poate lipsi din garderoba niciunui bărbat, prima doamnă a Ucrainei este și ea vedetă. Tocmai a apărut pe coperta revistei Vogue și își spune, punct cu punct, povestea de viață.

Printre bombardamente, mesaje umanitare și acțiuni civile, prima doamnă ucraineană a găsit răgaz să se lase fotografiată într-un pictorial de modă aparte.  Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, o scriitoare de comedie de cariră, a preferat întotdeauna să stea în spatele scenei, în timp ce soțul ei, un comediant devenit politician a cărui președinție ar putea determina soarta lumii libere, strălucea în lumina reflectoarelor.

Și-a făcut o apariție dramatică, pentru interviul cu Vogue, într-o după-amiază ploioasă în Kiev, unde cafenelele erau ocupate chiar și pe fondul frecventelor sirene de raid aerian. Le-a oferit jurnaliștilor o imagine demnă de soția celui mai vizibil președinte de pe planetă în acest moment: „tristețe profundă, sclipiri de umor negru, amintiri ale unui trecut mai sigur și mai fericit și un nucleu de oțel al mândriei naționale”, după cum scrie Vogue.com.

Dacă Zelensky conduce o națiune de civili care peste noapte s-au transformat în combatanți, ea a dus în mod vizibil povara emoțională a acestora, mai notează revista.

Apariție patriotică: prima doamnă a purtat exclusiv haine făcute de ucraineni

„Bineînțeles că ea este dragostea mea, spune președintele Zelensky. Dar ea este cea mai mare prietenă a mea. Olena este cu adevărat cea mai bună prietenă a mea”. Pentru  reportaj, prima doamnă a Ucrainei a îmbrăcat, patriotic, exclusiv haine ale unor designeri ucraineni precum Bettter, Six, Hvoya, The Coat, Kachorovska și Poustovit.

Într-o zi a purtat o bluză de mătase ecru cu o fundă de catifea neagră legată în jurul gâtului și o fustă neagră la jumătatea gambei, cu părul blond cenușiu prins într-un coc liber. A doua zi, a purtat blugi cu picior larg, adidași albi cu detalii galbene și albastre, o aluzie la steagul ucrainean și la un proiect de strângere de fonduri al brandului The Coat, cu părul lăsat liber pe umeri și o cămașă cu nasturi de culoare ruginie, mai notează sursa citată.

Vizita inopinată la Casa Albă

A fi prima doamnă nu este un rol pe care Zelenska și l-a dorit să îl joace. „Îmi place să fiu în culise. (…) Trecerea în lumina reflectoarelor a fost destul de dificilă pentru mine”, le-a mai spus Zelenska reporterilor. Zelenska a lucrat ca scenarist și editor la principala sa emisiune de comedie satirică din prime-time și la un spinoff destinat femeilor.

Și, asumându-și rolul de soție al unui președinte aflat în război cu o mare forță, recent a călătorit recent la Washington, într-o vizită neoficială și neanunțată, și s-a întâlnit cu președintele Biden, cu prima doamnă Dr. Jill Biden și cu secretarul de stat Antony Blinken. Acolo, ea s-a adresat, de asemenea, Congresului, spunând că vorbea în calitate de mamă și fiică, nu doar de primă doamnă.

Ea a arătat fotografii ale unor copii ucraineni care au fost uciși de rachetele rusești, printre care un copil de patru ani cu sindromul Down, înainte de a amplifica tonul: „Cer ceva ce nu aș vrea să cer niciodată: Cer arme – arme care nu vor fi folosite pentru a purta un război pe pământul altcuiva, ci pentru a proteja casa cuiva și dreptul de a se trezi în viață în acea casă”, mai notează sursa citată.

Cu ce a supărat-o Volodymyr Zelensky foarte tare pe prima doamnă

Ea și Zelensky s-au întâlnit în liceu, au început să se întâlnească la universitate și au avut o viață plină în lumea divertismentului înainte ca el să câștige președinția în 2019. Când Zelenskyy a decis să candideze, Zelenska s-a supărat.

„I-am respectat alegerea și am înțeles că a fost un pas important pentru el să facă acest lucru. În același timp, am simțit că viața mea și a familiei mele se va schimba destul de radical. Schimbarea va fi de lungă durată și destul de complexă. Știam că va fi mult de muncă pentru mine și am avut dreptate”, le-a spus prima doamnă reporterilor Vogue.

Cuplul s-a întâlnit pentru prima dată în liceu, în orașul lor natal Kryvyi Rih, un oraș industrial din sud-estul Ucrainei. Când au început să se întâlnească, nu a fost dragoste la prima vedere. El a fost atras mai întâi de aspectul ei: „Te uiți la ochii și la buzele cuiva”, a explicat el. Apoi au început să vorbească.

„Atunci se trece de la simpatie la iubire. Asta s-a întâmplat pentru mine”, a spus el. („Probabil, umorul a fost această chimie reciprocă între noi”, a spus ea când am întrebat despre povestea lor de origine). Și-a încercat Zelensky glumele pe ea? El a zâmbit. „Da, bineînțeles. Glumele mele nu se potrivesc întotdeauna cu ea. Este un editor foarte bun”.

Zelenska s-a născut Olena Kiyashko. Mama ei era inginer și manager la o companie de construcții, iar tatăl ei era profesor la o școală tehnică. Atât ea, cât și Zelensky sunt copii unici. Amândoi au fost crescuți în gospodării vorbitoare de limbă rusă și au învățat mai târziu limba ucraineană.

La universitate, Zelenska a absolvit cu o diplomă în arhitectură, iar Zelensky a studiat dreptul, dar în curând amândoi au schimbat cursul pentru a se dedica comediei satirice.

Olena Zelenska l-a recitit pe George Orwell după ce a început războiul

Protectoare a vieții lor de familie, ea nu a vrut ca el să candideze. Când a început războiul, în acea dimineață de februarie, Olena Zelenska se afla în reședința prezidențială din Kiev, împreună cu președintele și cei doi copii ai lor: Oleksandra, 18 ani, și Kyrylo, 9 ani.  Din acel moment a încercat să își țină mintea ocupată. Și-a ajutat fiul la școala online, ceea ce a fost o provocare pentru că nu puteau fi online în timp real. Au jucat jocuri de societate și au citit. Ea a recitit cartea 1984 a lui George Orwell.

În prezent, la fel ca atât de multe familii ucrainene, prima familie a fost separată. Președintele nu a putut încă să îi vadă pe copii, din motive de securitate. „Îi este mult mai greu în această privință. El suferă. Și apoi suferă și copiii mei, pentru că nu se pot vedea”, a spus ea.

Cuplul Zelesnky a produs împreună emsiunea satirică Evening Kvartal

În 2003 Zelensky și prietenii săi, inclusiv Zelenska, au înființat Kvartal 95, o companie de producție care a devenit una dintre cele mai mari din lumea vorbitoare de limbă rusă și ucraineană. Au numit-o după districtul din Kryvyi Rih unde au crescut. Kvartal 95 a produs un program satiric popular, Evening Kvartal, în care Zelensky a fost vedetă, iar Zelenska a fost scenaristă timp de ani de zile. Deseori era singura femeie din sala de redacție, ceea ce îi plăcea.

„Pentru mine este mai ușor să am de-a face cu bărbații decât cu femeile, a spus ea. Ușile spre lumea umorului pentru femei sunt deschise la fel de larg ca și pentru bărbați. Dar mai puține femei se aventurează înăuntru. Este nevoie de ceva curaj pentru a porni pe această cale”.

Emisiunea a luat în derâdere politicienii și moravurile din regiune, o versiune mai mainstream și mai puțin nervoasă a Saturday Night Live. A contribuit la transformarea lui Zelensky într-un nume cunoscut în Ucraina. Evening Kvartal a fost „un lucru unic: singurul teatru de satiră politică din fosta Uniune Sovietică”, spune Alexander Rodnyansky, un producător de film și televiziune care îl cunoaște pe Zelensky de ani de zile și al cărui fiu este consilier economic în guvernul său.

Sursa foto: Insagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre