Simona Ionescu / Redactor Șef

Știați? Pungile din plastic se degradează în 150 de ani, iar PET-urile în 450 de ani

Știați? Pungile din plastic se degradează în 150 de ani, iar PET-urile în 450 de ani
Planeta este plină de gunoaie. Și la noi, oamenii aruncă pe stradă sau unde au chef pungi și sticle din plastic, mucuri de țigară, tot felul de ambalaje. Toate acestea otrăvesc pământul, apa, aerul și pe noi. Pot fi reciclate.

Am băut un suc și aruncăm sticla goală pe stradă. Sigur, nu toți fac asta, dar sunt prea mulți cei cărora nu le pasă că otrăvesc pământul apa și aerul. Mizeriile astea nu se distrug ușor, dar pot fi reciclate. Pungile din plastic se degradează în 150 de ani, iar PET-urile în 450 de ani.

Pungile din plastic se degradează în 150 de ani

  • Pungi din plastic, peturi, ambalaje au acoperit malurile râurilor și câmpurile de la marginea localităților. Sunt oameni care nu găsesc soluții să scape de aceste deșeuri, deși acestea există, pot fi reciclate.
  • Plasticul este printre cele mai poluante materiale și durează mult să se degradeze. Pungile de plastic durează aproximativ 150 de ani pentru a degrada, motiv pentru care utilizarea celor de pânză, hârtie sau pungi reciclate este în prezent încurajată. Polipropilena este materialul principal cu care sunt fabricate și au nevoie între 100 și 300 de ani pentru a se dezintegra în mod natural.
  • Sticlele în care sunt ambalate sucurile și răcoritoarele sunt numite sticle PET, deoarece sunt realizate din PoliEtilenă Tereftalat, un material pe care microorganismele nu îl pot dezintegra: durează în medie 450 de ani pentru a se descompune.
Pungile din plastic se degradează în 150 de ani, iar PET-urile în 450 de ani.

Sticlele au nevoie de 4.000 de ani ca să se descompună

  • Sticlele au nevoie de cel mai mult să se degradeze: aproximativ 4.000 de ani sau mai mult. Aceste sticle sunt 100% reciclabile.
  • Bateriile sunt alcătuite dintr-o grămadă de metale extrem de poluante pentru sănătate. Poluează solul și apoi apa prin pânza freatică. Pentru ca o baterie să se decompună, are nevoie între 500 și 1000 de ani și între 3.000 și 600 de mii de litri de apă.
  • Scutecele, șervețelele igienice, tampoanele sunt foarte necesare pentru igiena copiilor și femeilor. Sunt unul dintre cele mai mari generatoare de gunoi și le ia o lungă perioadă de timp pentru a degrada, aproximativ 500 de ani.
  • Hârtia este compusă, în general, din celuloză obținută din lemn. Când o aruncăm în aer liber și este expusă la umiditate și ploaie, are nevoie de aproximativ 1 an pentru a se degrada. Deși este nevoie de puțin timp, cel mai bine este să o reciclați, deoarece este foarte utilă. Un alt beneficiu al reciclării este că ajută la tăierea unui număr mai mic de copaci.
  • Mucurile de țigară au concentrații mici de produse toxice. Chiștoacele alterează apa și solul, se descompun greu, în 10-15 ani. Însă nu se biodegradează niciodată, transformandu-se într-o pudra fină toxică ce râmane în ecosistem ani la rând.
  • Guma de mestecat este făcută din rășini naturale, sintetice, zahăr, arome și coloranți, care în contact cu oxigenul devine un material dur. Durează aproximativ 5 ani pentru a se degrada.
  • Recipientele pentru conserve au în componență lac și oțel acoperit cu staniu, astfel încât au nevoie de multă ploaie și umiditate pentru a rugini și se dezintera. Acest proces poate dura până la10 ani. Cel mai bine este să le reciclăm. Sursa: colectaredeseuri.ro

Ce trebuie să faceți ca să nu vă crească factura la energie electrică

Nu aruncați frigiderele și televizoarele stricate! Luați bani de la stat pentru unele noi

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre