Ultima fiță gastronomică de la New York este un preparat ciudat denumit „Chobster” de către chef-ul inventator. Este vorba despre un pui cu cap de homar aurit, care a stârnit discuții în rândul localnicilor, dar și pe internet. Ciudatul fel de mâncare este invenția maestrului bucătar executiv Romain Paumier.
Acesta a conceput Chobsterul după ce șeful său, Daniel Boulud, i-a cerut un fel de mâncare mare și iconic pentru a diferenția meniul restaurantului proaspăt dechis, Maison Barnes, de cel vechi, Café Boulud. Rezultatul a fost un pui întreg la cuptor, umplut cu capul unui homar adus din Maine.
Modul de preparare este complex
„Chobster” pare ceva scos dintr-un film SF din anii 1950 și este servit cu cel mai elaborat spectacol la masă pe care l-a văzut New York-ul. Pentru a prepara felul de mâncare, Paumier și echipa sa flambează mai întâi capul homarului într-o glazură de coniac, apoi îl introduc în cavitatea unui pui întreg de Sasso, o rasă franceză apreciată pentru aroma sa profundă.
Puiul umplut este băgat la cuptor, în timp ce celelalte părți ale homarului sunt fierte și decojite. Înainte ca Chobster-ul să iasă din bucătărie, este îmbrăcat în haine elegante. Un cap de homar din alamă, coadă și gheare — toate comice și mari — sunt atașate creației. Este o priveliște destul de spectaculoasă.
Spectacolul continuă la masă
Ochii ies din orbite când Chobster-ul își face drumul prin sala de mese. Când ajunge la masă, părțile din alamă sunt îndepărtate și capul real de homar este extras din cavitate. Este plasat într-un tocător special vechi pentru a fi stors. Lichidul aromat obținut este adăugat la supa de homar, smântână și sos de pui pentru a crea un sos bogat și complex — o variație a clasicului sos Nantua care este în mod obișnuit făcut cu raci.
După acest spectacol, produsul finit ajunge pe farfurie arătând puțin amuzant. Bucăți alternante de carne albă de pui fragedă și homar decojit sunt așezate într-un rând ordonat, iar sosul este turnat cu lingura după ce farfuria este așezată în fața clientului.
Prețul nu este mare, însă doar 4-5 porții pot fi comandate
Cu toate că prețul preparatului nu este unul mare, puiul cu cap de homar costând 250 de dolari, exclusivitatea constă în faptul că nu este disponibil oricui. Chobster-ul este destinat doar unor norocoși, căci numai patru sau cinci mese pot să-l comande în fiecare seară, „deoarece este destul de exclusivist,” a transmis proprietarul restaurantului, conform unei publicații.
Ciudatul preparat a ajuns și pe internet, acolo unde oamenii discută pe marginea minunăției gastronomice.
Puiul cu cap de homar, bătut de burgerul românesc cu foiță de aur
Atunci când vine vorba de fițe culinare, nici România nu stă rău la acest capitol. Puiul cu cap de homar este bătut detașat de către burgerul cu foiță de aur vândut în restaurantul unui politician din Cluj. În vara anului trecut, internetul era luat cu asalt de postările restaurantului clujean care vindea carne de vită, platouri și burgeri la prețuri extravagante.
Cel mai promovat era însă un burger în valoare de 250 de lei, pe care politicianul îl învelise în foiță de aur. Presa spunea la acea vreme că era cel mai scump burger din lume, însă pe rețelele sociale internauții porniseră dispute în ceea ce privește costul.
Între timp, Avram Marius Gal, patronul firmei din Cluj care vindea burgeri cu foiţă de aur, a fost condamnat în februarie 2024, de Tribunalul Bucureşti, la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Decizia nu e definitivă.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook