Simona Ionescu / Redactor Șef

Exclusiv. Vedeta care a dat numele celebrelor genți Hermès și istoria „paporniței” ei

Exclusiv. Vedeta care a dat numele celebrelor genți Hermès și istoria „paporniței” ei
Are 74 de ani, anul trecut a publicat primul volum din jurnalul ei în limba engleză și a lansat un album pentru care a scris versurile. E în continuare un simbol al modei și vârsta ei nu te duce defel la gândul că ar fi o bunicuță. A dat numele celebrelor genți Hermès, și nu degeaba.

Vedeta care a dat numele celebrelor genți Hermès este, în continuare o apariție. Cântă. Are conturi de socializare. Pe care se prezintă „old fashion”: ochi albaștri, păr șaten. Ne amintim duetul interzis (considerat în exces provocator și cu conținut explicit) făcut împreună cu Serge Gainsbourg: Je t’aime … moi non plus. Cântărețul și compozitorul i-a fost, la un moment dat, iubit.

E o divă. În sensul pur al cuvântului. Un icon al modei. Statut întărit, recent, și de faptul că celebrul muzeu londonez Victoria & Albert a inclus modelul Hermès care-i poartă numele  – Birkin, în expoziția sa destinată genților.

Fata cu coșul – vedeta care a dat numele celebrelor genți Hermès

A ajuns să aibă propria geantă datorită șarmului. O fătucă crescută în Chelsea, printre mame ce munceau la fabrică și adolescente experte în bere. Nimic din detaliile copilăriei nu avea a face cu moda sau stilul parizian. Când a venit la Paris, în 1968, „piesa de rezistență” i-a fost un coș de răchită. Cu el îi exaspera pe toți. Își exaspera prietenii, colaboratorii, exaspera înalta societate în care era invitată.

„Purtam ce purtau fetele din Chelsea”, admite vedeta. Și își amintește de celebrul și oribilul ei coș de răchită. „Era un model portughez pe care îl cumpărasem la un târg din West End și aveam acea aroganță specific englezească cu care afirmam că am un coș în loc de geantă”, a declarat vedeta pentru Harpers Bazaar.

Era atât de urat coșul încât nu a fost lăsată să intre cu el într-un restaurant de lux. S-a dus să ia masa la Maxim’s, în Paris, împreună cu partenerul ei din acea vreme, Serge Gainsbourg, iar șeful de sală i-a tras atenția că nu o poate lăsa să intre decât dacă lasă coșul la vestiar. „Serge a replicat: „În această situație noi plecăm. A fost un companion foarte amuzant”, spune Jane Birkin.

300.000 de lire o geantă Birkin

Jane Birkin a mai povestit pentru aceeași publicație despre cât de mult îi deranja pe oamenii din jur coșul ei. De exemplu regizorul Jaques Doillon obișnuia să pună frâne bruște ori de câte ori o lua în mașina sa. De fiecare dată conținutul coșului ei se răsturna și se împrăștia peste tot. El spera că asta o va determina să schimbe coșul cu o geantă mai elegantă.

Cert este că fără acel coș nu aveam azi geanta Birkin. Acest model produs de casa Hermès e unul din modelele emblematice ale istoriei modei. Inventat pentru Jane, adorat de vedete și femei, copiat și replicat, mai nou, peste tot. Sunt piese care s-au vândut, la licitații, și cu 300.000 de lire sterline bucata.

Modelul Birkin desenat pe o  pungă de vomitat, în avion

În 1984, în timp ce călătorea cu avionul, de la Paris la Londra, Jane Birkin a început să se plângă cu voce tare că nu îi mai încăpeau lucrurile în paporniță. Era de-a dreptul nervoasă. Nu îi mai intra în coș jurnalul cu scrisori, articole de presă și fotografii ale copiilor. Vecinul de scaun, nimeni altul decât Jean-Louis Duma, președintele executiv Hermès la acea vreme, i-a sărit în ajutor frumoasei companioane.

I-a propus un buzunar pentru jurnal, dar, mai ales, a schițat viitorul accesoriu de vis al milioane de femei: „o geantă precum Kelly, dar de patru ori mai mare”. Desenul, făcut pe o pungă de hârtie folosită de cei care au rău de zbor, a devenit realitate numai câteva săptămâni mai târziu, când Jane Birkin a fost invitată în altelierul Hermès. Geanta care de atunci avea să-i poarte numele, Birkin, o aștepta.

Vedeta care a dat numele celebrelor genți Hermès

Ultimele lansări ale celebrei case de modă include două noi abordări ale celebrei genți: The Birkin Faubourg și The Birkin Cargo.

Vedeta care a dat numele celebrelor genți Hermès

La vârsta ei, chiar dacă a înlocuit fustele mini și lipsa sutienelor cu ținute mai „acoperitoare”, Jane Birkin e în continuare un trend setter.  Și e tot artistă, muză, model, actriță, autoare.

Sursa foto: Instagram

Exclusiv. Smiley își găsește tot felul de preocupări în așteptarea tensionată a micuței prințese

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre