Simona Ionescu / Redactor Șef

„Vreau să mă mut!”. Ce trebuie să știi atunci când vrei să locuiești singur/ă

„Vreau să mă mut!”. Ce trebuie să știi atunci când vrei să locuiești singur/ă
Locuiești singur/singură pentru prima dată? Înainte de a te simți copleșit/ă, citește câteva dintre aceste sfaturi.

A locui singur este un rai pentru unii și un iad pentru alții. Mutarea pentru prima dată este incredibil de interesantă. Poate fi, de asemenea, un pic copleșitoare, mai ales dacă nu ai avut prea multă responsabilitate înainte în ceea ce privește traiul pe cont propriu. Însă între entuziasmul de a avea în sfârșit propriul loc și teama de a părăsi zona de confort este o listă de lucruri care trebuie făcute pentru a face această experiență cât mai plăcută.

Iată veștile bune: mulți oameni au mai fost acolo. A locui pe cont propriu, chiar dacă asta înseamnă mutarea cu un prieten sau cu o altă persoană, este o experiență prin care toată lumea trece în cele din urmă. Și cumva, ne dăm seama cu toții ce fel de hârtie igienică să cumpărăm (indiciu: cu cât sunt mai multe straturi, cu atât mai bine) și cum să ne plătim facturile în fiecare lună (la timp și în totalitate).

Acum, când este rândul tău, citește mai departe pentru cinci sfaturi pe care ar trebui să le urmezi atunci când te deplasezi pentru prima dată, care te vor ajuta să renunți la înțelegere, să îmbrățișezi emoția și să creezi o nouă zonă de confort care să fie doar a ta.

Trebuie să îți organizezi bugetul

Să începem cu una dintre cele mai stresante părți din procesul de mutare pentru prima dată: finanțarea noii tale vieți. Chiar dacă ai un loc de muncă sau venituri lunare diverse, poate fi totuși extrem de îngrijorător să preiei brusc sarcina de a nu plăti doar chiria, ci și de a plăti stocul frigiderului, curentul, internetul și toate „elementele esențiale ale casei” care au apărut cumva magic în fața ta înainte.

Primul pas va fi să faci un buget. Pentru a face acest lucru, începe cu suma totală a venitului pe care îl vei aduce în fiecare lună. În cazul în care ai ales să închiriezi spațiul în care vei locui, ca regulă generală, chiria nu ar trebui să depășească 30% din suma venitului. Deci dacă venitul tău este de 2500 RON pe lună, chiria ar trebui să fie de 750 RON sau mai puțin. După ce ai scăzut suma pentru chirie, trebuie să scazi costurile pentru utilități. Acestea pot include apă, electricitate, gaz, internet și telefon. Faceți câteva cercetări pentru a afla cât costă apa, gazul și electricitatea în fiecare lună în orașul tău și alege un abonament de internet care se încadrează confortabil în bugetul tău. 

În ceea ce privește suma care a mai rămas, vei avea nevoie de aceasta pentru alte „elemente esențiale” cum ar fi mâncare, articole de curățenie și pentru transport. Poate fi frustrant să vezi că bugetul tău scade pe măsură ce îți asumi din ce în ce mai multe responsabilități asociate vieții pe cont propriu, dar este mai bine să știi cu ce lucrezi decât să cheltui excesiv și să ajungi într-o situație financiară dificilă.

Dacă alegi să locuiești cu cineva, fie că este vorba despre un prieten/o prietenă sau partenerul de viață, este o modalitate de a economisi cheltuielile. De asemenea, poate fi foarte frumos să împarți spațiul tău de locuit cu cineva, dar, un „coleg de cameră” nu este pentru toată lumea. Va trebui să decizii dacă avantajele depășesc dezavantajele (și invers).

Oana Zăvoranu spală pe jos cu Adelina Pestrițu. I-a găsit toate pozele rușinoase

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre