Majoritatea ploilor de meteoriți sunt denumite după constelațiile din care par să provină pe cerul nopții. „Dar Quadrantidele, un fenomen astronomic spectaculos, își iau numele de la o constelație care nu mai există”, a declarat William Cooke de la NASA.
Meteoriții vor putea fi observați până pe 16 ianuarie
Potrivit NASA, capetele meteoriților apar ca niște mingi de foc strălucitoare, iar la apogeu „vârful poate dezvălui până la 120 de meteori pe oră”. În timp ce Pământul orbitează în jurul Soarelui, de mai multe ori pe an trece prin resturile lăsate de cometele trecătoare și uneori de asteroizi.
Sursa Quadrantidelor sunt resturile provenite de la asteroidul 2003 EH1. Atunci când aceste roci spațiale care se deplasează rapid intră în atmosfera Pământului, resturile întâmpină o nouă rezistență din partea aerului și devin foarte fierbinți, sfârșind prin a arde.
Cum să vedeți o ploaie de meteoriți
Uneori, aerul din jur pare că strălucește pentru scurt timp, lăsând în urmă o coadă de foc: capătul unei „stele căzătoare”. Nu aveți nevoie de un echipament special pentru a vedea diferitele ploi de meteoriți care strălucesc anual, ci doar de un loc ferit de luminile orașului. Cel mai bun moment pentru a vedea o ploaie de meteoriți este în primele ore ale dimineții, când luna este jos pe cer.
Când e următoarea ploaie de meteoriți
Următoarea ploaie de meteoriți, Lyridele, care va atinge apogeul la mijlocul lunii aprilie, este una dintre cele mai vechi ploi de meteori cunoscute. Lyridele au fost observate timp de 2.700 de ani. Prima observație înregistrată a unei ploi de meteori Lyrid datează din anul 687 î.Hr. de către chinezi. Lyridele sunt cunoscute pentru meteorii lor rapizi și strălucitori.
Prima ploaie de Lyride a fost observată în 1803
Deși nu sunt la fel de rapide sau de abundente precum faimoasele Perseide din august, Lyridele pot surprinde observatorii cu până la 100 de meteori observați pe oră. Aceste ploi mai puternice au fost observate în 1803 (Virginia), 1922 (Grecia), 1945 (Japonia) și 1982 (SUA).
În general, 10-20 de meteori Lyrid pot fi văzuți pe oră în timpul vârfului lor. Lyridele nu tind să lase în urma lor trenuri lungi de praf incandescent în timp ce traversează atmosfera Pământului, dar pot produce ocazional o scânteie luminoasă numită minge de foc.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- De ce s-a retras Crin Antonescu. Scenarii explozive, informații din culise
- A început seria cutremurelor în România. Previziuni înfiorătoare
- Zodiile care vor avea noroc continuu timp de 5 ani
- Brazii de Crăciun, colectaţi gratuit în Capitală
- Dai din nou examen auto. Șoferii care sunt obligați prin lege, deși au permis. Nu există alternativă
- Asia Express, Proba care a făcut pe Anca Țurcașiu să țipe de frică:„Să mor eu dacă pot să facă asta! Nu pot...
- România își consolidează apărarea cu noi sisteme Patriot
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
- Ce înseamnă când visezi păduchi - Interpretarea și semnificațiile viselor
- Artista Emaa a devenit mamă pentru prima dată și a ales un nume special pentru fetița ei