Simona Ionescu / Redactor Șef

29 iunie, sărbătoarea sfinților Petru și Pavel. Ce nu aveți voie să faceți, sub nici o formă, în această zi

29 iunie, sărbătoarea sfinților Petru și Pavel. Ce nu aveți voie să faceți, sub nici o formă, în această zi
Au primit misiuni speciale de la Mântuitorul lumii și pentru că s-au săvârșit la Roma, sfinții Petru și Pavel sunt sărbătoriți împreună în fiecare an pe data de 29 iunie.

De azi și până pe 29 iunie se ține post. Sfinții Petru și Pavel fac parte din categoria celor mai importante persoane care au luat parte la biserica lui Hristos. Ce tradiții și obiceiuri se păstrează în această zi.

29 iunie, sărbătoarea sfinților Petru și Pavel. Ce nu aveți voie să faceți, sub nici o formă, în această zi

Tradiția spune că ziua în care sunt cinstiți sfinții Petru și Pavel mai este cunoscută și sub numele de Moşii de Sânpetru. Despre aceștia se spune că ar fi fost nouă bătrâni ce făceau minuni în toate locurile unde ajungeau. Din cele mai vechi timpuri în această zi gospodinele împart recipiente cu apă, pentru ca cei trecuți în lumea drepților să aibă ce bea pe lumea cealaltă.

Nu aveți voie sub nici o formă ca pe 29 iunie să munciți, în caz contrar veți avea mari probleme. De asemenea, tot în această zi se împart vase cu mâncare gătită și lapte, care sunt împodobite cu cireșe și flori.

Cei care au pistrui se spală cu apă de la miezul nopții

O altă tradiție spune că persoanele care au pistrui e bine să se spele cu apă de la miezul nopții și aceștia nu se mai înmulțesc. Se crede că dacă în ziua sfinților Petru și Pavel va tuna, alunele și nucile vor avea viermișori. Pentru ca recoltele să fie  bogate, sărbătoarea se ține timp de trei zile. Ziua de 28 iunie este dedicată spiritelor cerului. Acestea se supără pe cei care dorm afară și îi pedepsesc.

În acest sens, e bine să vă protejați cu usturoi și pelin. Pentru ca femeile să fie sănătoase, nu trebuie să mănânce mere până în această zi. Tot tradiția spune că de ziua sfinților Petru și Pavel cucii se transformă în șoimi și revin la forma originală de Buna Vestire.

Sursă foto: cancan.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre