Simona Ionescu / Redactor Șef

A fost găsit cel mai mic ou de dinozaur din lume. Are doar 29 mm și datează de acum 80 milioane de ani

A fost găsit cel mai mic ou de dinozaur din lume. Are doar 29 mm și datează de acum 80 milioane de ani
O echipă de paleontologi, geoscientiști și specialiști în evoluție afiliați mai multor instituții din China a descoperit că un ou fosilizat dezgropat în 2021 este cel mai mic ou de dinozaur din lume.

În lucrarea lor publicată în jurnalul Historical Biology, specialiștii au descris locul în care au fost găsite ouăle de dinozaur, precum și tehnicile utilizate pentru a le studia și ce au aflat cercetătorii despre ele.

Micuțul ou are doar 29 mm

Înainte de această nouă descoperire, cel mai mic ou de dinozaur găsit vreodată avea 45,5 mm. Cel găsit în cadrul acestei noi cercetări are o lungime de doar 29 mm și a fost cel mai complet din grupul descoperit.

Ouăle au fost găsite pe un șantier de construcții din apropierea orașului Ganzhou în 2021, în sud-estul Chinei. Regiunea este cunoscută paleontologilor ca fiind una dintre cele mai bune din lume pentru găsirea ouălor de dinozaur. Șase ouă au fost fosilizate împreună, formând o singură unitate și toate erau în stare relativ bună.

Ouăle proveneau de la un therapod non-avian

După trei ani de analize atente, care au inclus utilizarea unui microscop electronic, echipa de cercetători a descoperit că ouăle proveneau de la un therapod non-avian. De asemenea, specialiștii au găsit dovezi că acestea aparțineau unui ootaxon necunoscut, pe care echipa l-a numit Minioolithus ganzhouensis.

Ouăle provin din Cretacicul târziu

Echipa a datat ouăle cu 80 de milioane de ani în urmă, plasându-le în Cretacicul târziu. Cercetătorii au folosit tehnici de difracție cu retrodifuzie de electroni pentru a obține o imagine de ansamblu atât a cojilor de ouă, cât și a creaturilor din interiorul acestora.

Oamenii de știință afirmă că toate tehnicile lor de studiu de până acum au fost nedistructive, ouăle fiind în aceeași stare în care au fost găsite. Echipa de cercetare intenționează să continue studiul ouălor, inclusiv o nouă analiză a locului descoperirii, pentru a găsi informații asupra modului în care dinozaurii își construiau cuiburile. Dar și despre procesul de reproducere al dinozaurilor în general.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri