Codul Penal va fi modificat, iar cei care au greșit nu vor mai putea primi închisoare cu suspendare. Regula se aplică și în cazul în care șoferul a cauzat moartea a două sau mai multe persoane.
Nu vor scăpa de închisoare
Actul normativ a fost denumit „Legea Anastasia”, după cazul unei fetițe de patru ani, care anul trecut chiar de Ziua Copilului a fost spulberată de un şofer fără permis. Până acum, în mai mult de 90% din cazuri, șoferii care erau judecați pentru ucidere din culpă primeau pedepse de până la trei ani, ceea ce înseamnă închisoare cu suspendare.
România, pe primul loc în topul țărilor cu cei mai mulți morți pe șosele
Statisticile au scos la iveală faptul că România se află în acest moment în topul țărilor cu cei mai mulți morți pe șosele. Anual, peste 10.000 de șoferi sunt prinși băuți și peste 3000 de conducători auto sunt prinți drogați. Anul trecut situația era și mai îngrijorătoare. Pentru prima dată în România, numărul șoferilor drogați a fost mult mai mare ca a celor băuți.
„Persoanele depistate sub influența drogurilor au depășit persoanele care au fost depistate cu consumul de alcool”
„Au fost constatate 1.166 de infracțiuni de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană aflată sub influența unor substanțe psihoactive. Dintre acestea, 966 de infracțiuni au fost constatate de către brigada rutieră, 199 de către secțiile de poliție, una de către serviciul de poliție pentru Centrul Vechi.
Ce pot să vă spun, că la acest moment, constatările făcute de colegii mei cu ocazia acțiunii lor de depistare în trafic a persoanelor consumatoare, am ajuns să constatăm că persoanele depistate sub influența drogurilor au depășit persoanele care au fost depistate cu consumul de alcool”, a declarat Bogdan Berechet, directorul general al Poliției Capitalei.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook