Simona Ionescu / Redactor Șef

A murit Fittipaldi, cel mai cunoscut pilot de Formula 1, iubit de români și în epoca lui Ceaușescu

A murit Fittipaldi, cel mai cunoscut pilot de Formula 1, iubit de români și în epoca lui Ceaușescu
Pilotul brazilian de Formula 1 Wilson Fittipaldi, cunoscut românilor din perioada lui Nicolae Ceaușescu, s-a stins din viață la vârsta de 80 de ani.

Fostul pilot brazilian de Formula 1 și proprietar de echipă Wilson Fittipaldi, fratele mai mare al lui Emerson Fittipaldi, a murit la Sao Paulo la vârsta de 80 de ani, a anunțat vineri Confederația braziliană de automobilism (CBA). Românii l-au iubit încă de pe vremea lui Ceaușescu. Când un șofer gonea cu viteză, i se spunea că „se crede Fittipaldi”.

„Avea o stare de sănătate precară de când a fost dus la spital după ce s-a înecat cu niște carne în timpul mesei de Crăciun”

„La vârsta de 80 de ani, Wilson s-a stins din viață cu seninătate și înconjurat de toată dragostea pe care a meritat-o de-a lungul vieții. Fittipaldi, care avea o stare de sănătate precară de când a fost dus la spital după ce s-a înecat cu niște carne în timpul mesei de Crăciun, a îmbinat talentul, viziunea asupra viitorului și îndrăzneala de a duce steagul brazilian la un nivel nesperat”, a scris CBA pe contul său de Instagram.

Fratele său a câștigat de două ori campionatul mondial

Wilson Fittipaldi a concurat în Formula 1 în anii 1970, obținând doar trei puncte în campionat în 38 de curse, în timp ce fratele său a câștigat de două ori campionatul mondial. El a ocupat locul trei în cursa sa de debut, Marele Premiu al Braziliei din 1972, care nu a fost campionat. Dar, după primele promisiuni, a pălit, terminând pe locul 16, cea mai bună performanță a sa în cursa pentru titlu.

În timp ce fratele său mai mic a continuat să devină cel mai tânăr campion mondial la 25 de ani, un record pe care l-a deținut până când Fernando Alonso a câștigat coroana la 24 de ani, în 2005.

Wilson Fittipaldi (dreapta) vorbește cu fiul său Christian (stânga) în timpul antrenamentelor de la Indianapolis în 1995 © ANN MILLER CARR / AFP/File

În 1974, Wilson s-a retras pentru a ajuta la crearea echipei braziliene Copersucar-Fittipaldi

În cele două ocazii în care Wilson a marcat puncte, la fel a făcut și Emerson, devenind astfel primii frați care au reușit acest lucru în aceeași cursă. Cu toate acestea, în timp ce Emerson a câștigat din nou titlul în 1974, Wilson s-a retras pentru a ajuta la crearea echipei braziliene Copersucar-Fittipaldi. El a concurat în cadrul acesteia fără succes în 1975, înainte de a prelua conducerea și de a lăsa locul liber pentru Emerson.

A fost tatăl lui Christian Fittipaldi, care a debutat în Formula 1 în 1992

Din păcate, mașina nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor și nu a urcat niciodată pe podium înainte de a dispărea la începutul anilor 1980. Wilson a rămas în curse și a fost tatăl lui Christian Fittipaldi, care a debutat în Formula 1 în 1992. Când a obținut primul său punct la Marele Premiu al Japoniei din 1992, Wilson și Christian Fittipaldi au devenit astfel primii părinți și copii care au obținut puncte în Formula 1.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre