Simona Ionescu / Redactor Șef

Incident incredibil, filmat la o cursă de Formula 1! Oamenii ardeau de vii, dar nu apărea nicio flacără

Incident incredibil, filmat la o cursă de Formula 1! Oamenii ardeau de vii, dar nu apărea nicio flacără
Cu toții am văzut incendii, măcar în imagini fotografiate sau filmate. Flăcările sunt puternic colorate și ard devastator. Însă nu toate  focurile sunt la fel. Unele sfidează tot ce credem că știm despre ele.

Dacă ați urmărit filmul Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby, din 2006, probabil ați crezut că scena focului invizibil a fost o invenție, o găselniță cinematografică pentru a face totul mai interesant. Asta pentru că nu prea avem unde vedea așa ceva în viața de zi cu zi. Însă focul invizibil este cât se poate de real și are efecte devastatoare.

Poate vă întrebați cum este să te lupți cu un foc invizibil? Arde, e puternic, și nu îl vezi. Cu un astfel de eveniment de-a dreptul înfricoșător s-au confruntat piloții și asistenții unei curse de Formula 1, după ce o mașină a avut probleme tehnice.

Oamenii ardeau de vii, în timp ce focul era invizibil

Evenimentul s-a întâmplat în anul 1981, la cursa Indianapolis 500, în timpul pit stop-ului pilotului Rick Mears din turul 58. A existat o problemă la mașină, combustibilul s-a vărsat, a urmat o explozie cu care s-a lansat incendiul. Mears și echipajul său ardeau de vii, iar focul era invizibil.

Imaginile surprinse în acel moment sunt de-a dreptul șocante. Asistenții aleargă să intervină, cu stingătoare de incendiu, în ciuda dificultății de a intui până unde se întind flăcările pe care, de fapt, nu le vedeau. Focul invizibil produs de carburantul mașinii, pe bază de metanol, ardea puternic în jurul mașinii de Formula 1 și îi cuprinsese și pe unii dintre oameni.

Conform informațiilor apărute ulterior incidentului, combustibilul s-a vărsat pe mașină și echipaj dintr-un furtun care a început să țâșnească din vehicul. Când lichidul a ajuns la motorul încins, a avut loc explozia și a izbucnit incendiul. Primii care au luat foc au fost membrii echipajului lui Mears. Flăcările de la un incendiu de metanol sunt transparente, nu au fum și ard la o temperatură mai scăzută.

Cum au ajuns  mașinile de Formula 1 să folosească metanol

Începând cu 1965, competițiile USAC Indy Car, inclusiv Indianapolis 500, au încurajat și, mai târziu, au impus utilizarea combustibilului cu metanol. Decizia a fost luată după un incident dramatic care avusese loc cu un an mai devreme. La cursa Indianapolis 500 din 1964, a avut loc un accident care a implicat nu mai puțin de șapte mașini, în turul al doilea.

Doi șoferi au murit când mașinile lor alimentate cu benzină au explodat. Acest incendiu a creat un nor de fum negru gros care a blocat complet vizibilitatea celorlalți șoferi aflați pe circuit, astfel că a urmat o coliziune în care au mai fost implicate cinci mașini, arată Homemadetools.net.

Din incendiul invizibil care a izbucnit în jurul mașinii de Formula 1 nu s-a văzut decât intervenția cu estinctoarele (Sursa foto: captură video YouTube)

După acest incident, oficialii cursei le-au cerut participanților să renunțe la benzină și să folosească combustibil pe bază de metanol. Incendiile de metanol sunt în esență invizibile la lumina zilei, flăcările fiind incolore și arderea fără fum. Ideea, oricât de ciudat poate părea acest lucru, era că eventualele explozii sau incendii ale mașinilor alimentate cu metanol ar fi putut face  accidentele din timpul curselor de Formula 1 „mai sigure”. În realitate, așa cum s-a văzut în anul 1981, focul invizibil poate fi extraordinar de periculos.

Sursa foto: Pixabay, captură video YouTube

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre