Simona Ionescu / Redactor Șef

A murit Olivia de Havilland din „Pe aripile vântului”. Tocmai împlinise 104 ani

A murit Olivia de Havilland din „Pe aripile vântului”. Tocmai împlinise 104 ani
Celebra actriţă Olivia de Havilland, cunoscută pentru roluri din filme ca „Pe aripile vântului/Gone With the Wind”, „Aventurile lui Robin Hood/ The Adventures of Robin Hood”, „Moştenitoarea/ The Heiress”, a murit ieri, la Paris, la vârsta de 104 ani.

Premiată de două ori cu Oscar, în 1947 şi în 1950, pentru rolurile principale din „To Each His Own” (1946) şi „The Heiress” (1949), de Havilland s-a născut în Japonia, într-o familie britanică, pe 1 iulie 1916.

Cu un tată avocat, Walter de Havilland, descendent al unei familii britanice din Guernesey, şi o mamă actriţă de teatru, cu o scurtă carieră în cinema în anii 1940, Olivia de Havilland a fost verişoara lui Sir Geoffrey de Havilland, pionier al aviaţiei.

În 1919, părinţii ei s-au despărţit, iar mama a avut ideea de a se muta la Saratoga, aproape de San Francisco. Astfel, din 1941, a devenit cetăţean al Statelor Unite ale Americii, însă în anul 1953 a decis să se mute în Europa, și, de atunci, a trăit la Paris.

La începutul acestei luni, o imagine cu actrița devenea virală. Colega de breaslă, actrița Mia Farrow, a postat fotografia cu celebra actriță mergând cu bicicleta, alături de urarea „La mulți ani Olivia de Havilland, ce astăzi împlinește 104 ani și aparent încă merge pe bicicletă”.

Actrița a jucat în 49 de filme în timpul carierei sale la Hollywood, din 1935 până la finalul anilor 80. Ea a câștigat două premii Oscar pentru cea mai bună actriță, dar este cunoscută în întreaga lue pentru rolul din filmul “Pe aripile vântului”, produs în 1939, în care a jucat alături de Vivien Leigh și Clark Gable. A mărturisit, într-un interviu, că a văzut pelicula de 30 de ori.

Alături de Kirk Douglas, născut şi el în 1916, Olivia de Havilland a fost cel mai longeviv star de la Hollywood și a avut șansa de a lucra cu producători celebri, precum David O. Selznick, cu regizori ca Michael Curtiz şi Anatole Litvak şi cu actori precum Errol Flynn şi Mickey Rooney.


Caesar, cea mai celebră salată din lume. Rețeta

Velea și Antonia, imagini din casa plină de copii


Cu Flynn a jucat cel mai mult împreună, devenind un cuplu celebru în epocă. Ei au jucat în total, împreună, în opt filme.

În 1939, Olivia de Havilland a jucat în „Pe aripile vântului”, produs de David O. Selznick. A interpretat rolul Melanie Hamilton, cea care devine soţia lui Ashley Wilkes (interpretat de Leslie Howard), iubit de Scarlett O’Hara (Vivien Light).

„Pe aripile vântului” a fost recompensat cu nouă premii Oscar şi cele mai mari încasări din acea vreme.

Din palmaresul actriței fac parte și două Globuri de Aur şi un premiu pentru interpretare primit la Veneţia, pentru „The Snake Pit” (1948).

În 1960, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame, iar în 2008, Olivia de Havilland a fost recompensată de preşedintele George W. Bush cu US National Medal for the Arts.

În 2017, actriţa a dat în judecată FX Networks la Tribunalul Superior din Los Angeles, spunând că nu şi-a dat permisiunea pentru a fi reprezentată în serialul „Feud: Bette and Joan”, regizat de Ryan Murphy, şi că modul în care este prezentată i-a afectat reputaţia.

În serial, rolul ei a fost jucat de Catherine Zeta-Jones. Procesul a fost anulat de o instanţă de apel din California. Mai târziu, el a ajuns la Curtea Supremă din California, care, de asemenea, l-a respins.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre