Simona Ionescu / Redactor Șef

A murit pictorul Sorin Dumitrescu, o somitate în arta ultimilor 45 de ani

A murit pictorul Sorin Dumitrescu, o somitate în arta ultimilor 45 de ani
Sorin Dumitrescu, un artist unic, care a fondat Fundația Anastasia, a murit la vârsta de 78 de ani. Vestea tristă a fost dată de criticul de artă Pavel Șușară.

E doliu în lumea artei. A murit pictorul Sorin Dumitrescu, studentul maestrului Corneliu Baba. Artistul a plecat la Ceruri cu doar câteva zile înainte de Crăciun la vârsta de 78 de ani.

„Un artist unic, un intelectual neconvențional și un personaj spectaculos și copleșitor”

„O veste tristă în ajunul Crăciunului: azi dimineaţă ne-a părăsit un artist unic, un intelectual neconvenţional şi un personaj spectaculos şi copleşitor – Sorin Dumitrescu.

Autorul unei opere vaste, pictate, scrise şi instituţionale, el lasă, prin plecarea abruptă, un gol imens, dar şi o urmă adâncă şi inconfundabilă în cultura şi în viaţa noastră publică. Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!”, a anunţat, într-un mesaj, criticul de artă Pavel Şuşară.

Membru corespondent al Academiei Române

Sorin Dumitrescu a văzut lumina zilei pe 18 martie 1946 și a absolvit cursurile Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza și ulterior Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, secția Pictură, la clasa maestrului Corneliu Baba.

A fost apropiat de Nichita Stănescu, iar în anul 1992 a înființat Fundația Anastasia, în cadrul căreia a editat peste 400 de titluri și peste 250 de documente video, printre care operele ilustrate ale lui Nichita Stănescu, lucrări de Petre Țuțea, Augustin Cleopa, părintele Dumitru Stăniloaie.

Maestrul Sorin Dumitrescu a fost coresopodent al Academiei Române, fost purtător al Crucii Casei Regale a României (2008) și al Decorației Regale Sine Deo (2018). Guvernul a aprobat Fundația Anastasia ca organizație de interes public în 2004. În 2005, Sorin Dumitrescu a obținut un doctorat în arte vizuale la Universitatea de Arte din București, fiind și profesor titular.

În anul 1990 a primit Premiul Primăriei Municipiului București pentru implicarea sa în viața culturală a cetății

A murit pictorul Sorin Dumitrescu, o somitate în arta ultimilor 45 de ani
Pictorul Sorin Dumitrescu a plecat la Ceruri

De-a lungul vieții, Sorin Dumitrescu a primit și nenumărate distincții. În 1980 a primit Premiul pentru pictură al Uniunii Artiştilor Plastici din România. În 1989 a câștigat Premiul Fundației și Forumului „Peter Ludwig” din Aachen, Germania, Marele Premiu al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Un an mai târziu a fost distins cu Premiul Primăriei Municipiului București pentru implicarea sa în viața culturală a cetății.

„A fost aşezat de Dumnezeu, pentru o vreme, la timona afirmării şi conştiinţei laicatului ortodox român”

 „Om adevărat, bărbat de nobilă viţă intelectuală, creştin fără rest, conştiinţă a vremurilor sale – Sorin Dumitrescu a fost aşezat de Dumnezeu, pentru o vreme, la timona afirmării şi conştiinţei laicatului ortodox român, după 1989.

Ca artist a fost inegalabil, începând cu expoziţia de la Dalles din 1980 – Hipersemne – apoi cu minunata ilustraţie a volumelor lui Nichita Stănescu (Epică Magna); iar ca iconar a „reinventat” maniera bizantină de cercetare coloristică şi harică a icoanelor.

„Editorului Sorin Dumitrescu îi datorăm cele mai importante cărţi şi autori lansaţi pe circuitul public, după 1989”

Curator de primă mână, a pus în simeză expoziţii memorabile la galeria Catacomba – un adevărat program-manifest al generaţiei (sale) de artişti îmbisericiţi. Editorului Sorin Dumitrescu îi datorăm cele mai importante cărţi şi autori lansaţi pe circuitul public, după 1989, la editura Anastasia (…)

La fel, manifestări la intersecţia dintre cult şi cultură (Serile Darvari), una dintre temele recurente ale lucrării sale de o viaţă”, a afirmat jurnalistul Răzvan Bucuroiu pe Facebook.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri