Armando Anthony „Chick” Corea a fost unul din marii cântăreți de jazz ai lumii. Acesta a câștigat în numeroase rânduri premiul Grammy la secțiunile pianist/keyboardist și compozitor de jazz american. A ajuns foarte cunoscut prin activitatea lui din anii ’70, promovând stilul jazz fusion sau jazz-rock cum era denumit la vremea respectivă. Se poate spune că a contribuit direct la nașterea acestui stil de jazz.
Compozitor şi pionier al claviaturii electrice şi electronice, Chick Corea a fost, alături de Herbie Hancock şi Keith Jarrett, unul dintre cei mai influenţi pianişti ai secolului al XX-lea.
Chick Corea a fost unul din marii cântăreți de jazz ai lumii. Suferea de o forma rară de cancer
Artistul a lăsat câteva cuvinte pentru cei ce l-au iubit, care au fost anunțate pe Facebook după ce acesta a murit. ”Vreau să mulțumesc tuturor celor care, pe tot parcursul călătoriei, au ajutat la strălucirea focurilor muzicale”, a fost mesajul lui Chick.
„Sper că cei care simt nevoia de a juca, de a scrie, de a cânta într-un spectacol pot face acest lucru. Dacă nu este pentru ei înșiși, atunci pentru noi. Nu doar pentru că lumea are nevoie de mai mulți artiști, ci pentru că este mai distractiv”, a adăugat el. Conform declarațiilor, boala artistului în vârstă de 79 de ani fusese descoperită recent.
A cântat în România
Artistul a făcut parte din celebra trupă „Miles Davis Band”. El a luat parte la legendarele înregistrări ale lui Miles Davis de la sfârșitul anilor ’60, începutul anilor ’70. În anii ’70 și-a format propriul grup de jazz „Return to Forever”. Cu acest grup a continuat să exploreze sonoritățile fusion. În anii 80′ și ’90 a avut numeroase alte colaborări explorând variate stiluri muzicale.
Chick a cântat și în România, în 2012, la Bucharest Masters of Jazz Festival. Pe scenă au mai urcat atunci și Al Jarreau, Dianne Reeves, John McLaughlin sau Nigel Kennedy. Festivalul a avut loc la Sala Palatului, în perioada 23 octombrie – 5 noiembrie. A fost organizat de Media Services Events și Blue Note Records/EMI.
Foto: Facebook
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook