Simona Ionescu / Redactor Șef

A murit unul dintre cei mai apreciați cântăreți. Generații întregi au dansat pe muzica lui

A murit unul dintre cei mai apreciați cântăreți. Generații întregi au dansat pe muzica lui
Nu există iubitor de muzică care să nu fi cântat pe celebrele sale piese, „Matilda” sau „Banana Boat” sau „Island in the Sun”. De acum încolo, cel care ne făcea să dansăm fericiți pe muzica lui va rămâne doar o amintire pentru pământeni.

25 aprilie 2023 va rămâne totdeauna în sufletele celor l-au iubit pe celebrul cântăreț Harry Belafonte. A murit în casa sa din Upper West Side, Manhattan. Potrivit lui Ken Sunshine, purtătorul de cuvânt al artistului, cauza morții a fost insuficiența cardiacă. Dar, la 96 de ani…

King of Calypso

Una dintre cele mai bune voci ale lumii a văzut lumina zilei în Harlem, New York City, dintr-o familie de imigranți și a devenit o figură importantă în muzica americană a anilor 50, fiind cunoscut sub numele de King of Calypso.

A învățat multe melodii la arhivele de cântece populare americane ale Bibliotecii Congresului și a intrat în istorie ca fiind prima persoană de culoare care a câștigat un premiu Emmy în anul 1960. De asemenea, a primit trei premii Grammy și un premiu Tony. Înzestrat de Divinitate cu o carismă extraordinară, a jucat în multe filme și producții de televiziune.

Confidentul lui Martin Luther King Jr.

În anul 1960 a devenit primul producător de televiziune afro-american și nimeni nu va uita vreodată colaborările cu marea artistă sud-africană Miriam Makeba și inegalabila Nana Mouskouri. Susținător înfocat al drepturilor civile, Belafonte a fost confidentul lui Martin Luther King Jr., care l-a aplaudat pentru „curajul și integritatea sa morală”.

Pentru că a luptat pentru apărarea drepturilor comunităților de culoare, Harry a primit numeroase distincții, fiind și primul laureat al premiului Nelson Mandela pentru curaj. A fost numit ambasador al bunăvoinței Unicef în 1987, iar mai târziu a militat pentru eradicarea SIDA din Africa.

„A plătit bona pentru mine și frații mei”

La scurt timp după ce a aflat de trista veste, Bernice King, fiica doctorului Martin Luther King, a distribuit o fotografie cu Belafonte la înmormântarea tatălui ei. Aceasta a declarat că artistul „a apărut pentru familia mea în moduri foarte pline de compasiune. De fapt, a plătit bona pentru mine și frații mei”.

Belafonte și Martin Luther King, doi buni prieteni

La rândul său, muziciana franco-benineză Angélique Kidjo l-a numit pe Belafonte „cea mai strălucitoare stea în toate sensurile acestui cuvânt. Pasiunea, dragostea, cunoștințele și respectul tău pentru Africa erau nelimitate”.

„Avem nevoie de exemplul său acum mai mult ca niciodată”

Personalități precum rapperul Ice Cube și Mia Farrow i-au adus un omagiu lui Belafonte. Prezentatoarea americană de știri Christiane Amanpour a scris pe Twitter că acesta „a inspirat generații din întreaga lume în lupta pentru rezistență non-violentă, justiție și schimbare. Avem nevoie de exemplul său acum mai mult ca niciodată”.

Muziciana franco-benineză Angélique Kidjo l-a numit pe Belafonte „cea mai strălucitoare stea în toate sensurile acestui cuvânt. Pasiunea, dragostea, cunoștințele și respectul său pentru Africa erau nelimitate”.

A fost căsătorit de trei ori

Belafonte a fost căsătorit de trei ori, prima dată cu Marguerite Byrd, între 1948 și 1957, căreia i-a dăruit două fiice, activista Adrienne și actrița Shari. A mai avut doi copii cu cea de-a doua soție, Julie Robinson, actrița Gina și producătorul muzical David. El și Robinson au divorțat după 47 de ani, iar în 2008 s-a căsătorit cu Pamela Frank.

Omul cu inima rebelă

Un grup de studenți de culoare l-a abordat pe Belafonte în Harlem în 2016 și l-a întrebat dacă mai caută ceva, în ciuda vârstei sale înaintate. „Ceea ce am căutat întotdeauna: Unde locuiește inima rebelă? Fără inima rebelă, fără oameni care să înțeleagă că nu există niciun sacrificiu pe care îl putem face care să fie prea mare pentru a recupera ceea ce am pierdut, vom fi pentru totdeauna distrași de posesiuni, bibelouri și titluri”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre