Simona Ionescu / Redactor Șef

România, în doliu. O mare personalitate s-a stins

România, în doliu. O mare personalitate s-a stins
Unul dintre marii caricaturiști ai României a murit. Avea în spate o carieră de peste patru decenii, fiind unul dintre artiștii care au influențat caricatura de presă în perioada comunistă și post-decembristă.

Cristian Topan, unul dintre cei mai mari caricaturiști ai României, a murit Sâmbătă, pe 27 Aprilie, conform unui anunț făcut de jurnalista Rodica Sărmaș Furnea, prietenă bună cu acesta. Cristian Topan s-a născut în București pe 13 octombrie 1963 și și-a început cariera la vârsta de 16 ani, pe când era încă licean. De-a lungul timpului, a reușit să aducă zâmbete pe chipurile oamenilor prin publicarea a mii de caricaturi în ziarele naționale și revistele umoristice.

Cristian Topan a murit la vârsta de 60 de ani
Sursa foto: Facebook

Deținător al mai multor premii naționale și internaționale, Topan și-a expus lucrările în diverse expoziții personale, atât în București, cât și în alte orașe precum Călărași, Gabrovo (Bulgaria) și Novi Sad (Serbia).

„Dacă nu se poate râde de ceva, atunci lucrul acela e neserios”

Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea este cea care a făcut tristul anunț, pe contul ei de pe rețeaua de socializare Facebook: „Dacă nu se poate râde de ceva, atunci lucrul acela e neserios”, mărturisea bunul meu prieten, caricaturistul Cristian Topan, care a părăsit această lume sâmbătă, 27 aprilie. Dumnezeu să-l așeze în Grădina Raiului!”, a scris jurnalista. 

Lucrare de Cristian Topan, ajunsă în finala concursului din Porto, 2007
Sursa foto: Facebook

De-a lungul vremii, Cristian Topan a făcut parte din comisii de premiere la concursuri organizate în Germania, Serbia, Bulgaria, Israel, Turcia, Macedonia și România. Cu o carieră de peste patru decenii în spate, Cristian Topan, împreună cu Mihai Stănescu, Traian Furnea, Matty Aslan, Pompiliu Dumitrescu, Eugen Mihăescu, Octavian Andronic, Adrian Andronic, a fost unul dintre artiștii care au influențat caricatura de presă în perioada comunistă și post-decembristă.

Cristian Topan a fost și președintele Uniunii Caricaturiștilor din România

Cristian Topan, care a decedat la 60 de ani, a fost președintele Uniunii Caricaturiștilor din România, președintele Federației Internaționale de Caricatură pentru România și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala de grafică publicitară.

În prezent, Florian Doru Crihană organizează o expoziție în memoria regratatului Cristian Topan (foto)
Sursa foto: Facebook

”M-am născut pe 19 octombrie 1963 și am început să fac desene animate în 1980. Sunt caricaturist editorialist din 1990, lucrând pentru diverse ziare românești. De asemenea, sunt director artistic al revistei ‘Maxim press’”, spunea Cristian Topan.

În prezent, caricaturistul Florian Doru Crihană organizează o expoziție în memoria lui Cristian Topan. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre