Simona Ionescu / Redactor Șef

EXCLUSIV. Florin Brătescu, de la emisiunea „Reflector” din TVR, la crearea televiziunii Antena 1. Mărturii inedite

EXCLUSIV. Florin Brătescu, de la emisiunea „Reflector” din TVR, la crearea televiziunii Antena 1. Mărturii inedite
Florin Brătescu, primul crainic al Televiziunii Române, plecat din această lume, va fi incinerat vineri, 12 aprilie, la ora 9.30. Așa cum am scris în primul articol, Florin Brătescu a fost și primul director general al Antenei 1 și a avut o viață de poveste. De la primul bărbat care a apărut vreodată la știrile Televiziunii Române, până la munca depusă pentru a pune bazele, alături de patronul Dan Voiculescu, a ceea ce este Antena 1 astăzi, realizările sale nu au trecut neobservate. Ba chiar din contră!

Viața lui Florin Brătescu a fost marcată de marea lui dragoste, televiziunea. Aceasta i-a influențat tot parcursul profesional, dar și pe cel personal. Și-a dorit mult să lucreze în mass media, ba chiar s-a înscris în partidul muncitoresc ca să șteargă urmele de burghez ce îi curgeau prin sânge. Asta pentru că altfel nu ar fi fost considerat potrivit pentru piața muncii la acea vreme. 

În 1957 a ajuns primul crainic al televiziunii române, într-un colectiv unde la început erau numai femei. A fost și printre primii realizatori al celebrei emisiuni „Reflector”: „A mers cu Reflector până când am intrat în epoca Ceaușescu și nu îi mai convenea. Emisiunea a avut asemenea priză încât nimeni nu avea curaj să zică să încetăm. S-au găsit pretexte”, povestea fostul crainic într-un interviu exclusiv acordat în urmă cu câțiva ani. 

Antena 1 a fost ca și „copilul” lui 

În 1993, Florin Brătescu, alături de Dan Voiculescu, a pus piatra de temelie a ceea ce este astăzi Antena 1. A fost directorul general al postului mulți ani, până când a predat totul generației mai tinere. Ulterior, Dan Voiculescu a insistat ca el să rămână prezent, căci l-a considerat mereu un om de valoare și un prieten fără de care nu ar fi putut avea postul de televiziune Antena 1. 

Florin Brătescu a fost primul crainic al Televiziunii Române, dar și primul director general al Antena 1
Foto: Arhivă personală

La 89 de ani, Brătescu încă mergea zilnic la biroul mic din sediul Antenei din bulevardul Ficusului, pe care îl avea rezervat permanent. Pe ușa lui scria „Consilier CNA”, iar cei care erau obișnuiți cu prezența sa zilnică îl tratau cu tot respectul. 

Omul de televiziune era un adevărat povestitor 

Când cineva intra în biroul lui Florin Brătescu, ieșea mereu cu o povață, o poveste, o amintire sau o vorbă bună de acolo. 

De altfel, omul de televiziune era un povestitor fabulos. Era suficientă o singură întrebare, iar cuvintele începeau să curgă și se împleteau într-o istorisire care avea darul de a fascina până și cea mai critică audiență. 

A prins revoluția în TVR: „Din cauza asta nu am devenit un erou” 

Revoluția din 1989 l-a prins pe Florin Brătescu în Televiziunea Română. Rememorând acele zile, fostul crainic a recunoscut că faptul că stătea aproape de casă l-a împiedicat să devină erou. 

„Am stat în televiziune până în Revoluție, am făcut revoluția în televiziune și, stând foarte aproape de televiziune, fie la 2-3 noaptea, când mai intervenea câte un respiro, mă duceam până acasă să vad ce fac fetele, ce face nevastă-mea. 

Fostul crainic  Florin Brătescu a povestit cum s-a văzut revoluția din interiorul televiziunii

Din cauza asta nu am devenit un erou pentru că nu am stat tot timpul în televiziune, spre deosebire de alții care, decât să se ducă până în Drumul Taberei, preferau să doarmă în televiziune. Mai ales că ni se aducea mâncare, erau niște condiții cât de cât. 

Despre Ceaușescu: „În momentele alea toată lumea era isterizată și cerea capul lor”

„În zilele de foc nu am apărut. Am lucrat pe urmă…Am prezentat în cadrul unei emisiuni tot comitetul politic executiv arestat. Erau zvonuri că Nicu (n.r. Ceaușescu) a plecat, că nu știu cine a scăpat, că s-a făcut, s-a dres…Și atunci ca să liniștim populația, am fost trimis eu să fac aceste filmări. Cu procuratura, mă rog, complicat până am ajuns să filmăm. 

Pe urmă am făcut procesul de la Timișoara, ăsta a fost primul proces. Procesul din București, cu comitetul politic executiv. 

Toată lumea era pornită pe acuzați, chiar dacă îi știau sau nu. Erau fericiți. La fel cu procesul lui Ceaușescu, au apărut apoi 70 de mii de judecăți de valoare și de fapt că trebuia, nu trebuia, cum trebuia. Dar în momentele alea toată lumea era isterizată și cerea capul lor”, a povestit crainicul. 

Și-a cunoscut soția în televiziune 

Așa cum întreaga sa carieră i-a fost marcată de televiziune, la fel i-a fost și viața personală. Florin Brătescu și-a cunoscut soția, pe Ina, în cadrul TVR. 

„Noi lucram în televiziune cu foarte multă pasiune și ne făceam veacul acolo. Nu exista noțiunea timpului, eram toți foarte tineri, nu conta ce leafă are unul și ce leafă are altul, habar n-aveam. Mulți eram subvenționați de părinți. Soția era și ea în televiziune și acolo s-a născut pasiunea”, a continuat acesta. 

Soția lui Brătescu, printre puținii ingineri de sunet din televiziune 

De altfel, Ina era, la vremea respectivă, printre puținii specialiști de sunet din România. 

„Ea a fost foarte foarte mult timp șefa secției de sunet-film, era inginer de sunet. În momentul în care a fost repartizată la televiziune a fost printre puținii specialiști. 

Noi nu aveam această specialitate în țară, ea a făcut facultatea la Leningrad. De la Leningrad au venit atunci vreo 5-6 care au ajuns la studioul Buftea, iar ea a fost repartizată în televiziune. Ea era și singurul inginer, de asta a și devenit șefă”, și-a amintit Brătescu cu drag. 

Nu i-a plăcut să piardă timpul 

Rememorând anii tinereții și parcursul său, Brătescu a recunoscut că nu i-a plăcut niciodată să piardă timpul pe drum, astfel că mereu a locuit aproape de serviciu. Prima oară pe Moliere, unde era Televiziunea Română, apoi lângă sediul Antenei 1. 

„Eu de la mine din balcon vedeam ce se întâmplă în televiziunea din Moliere. Fetele mele au crescut în curte acolo. Acolo inițial țineam și mașina. Când s-a făcut televiziunea nouă, am considerat că sunt foarte departe, făceam 1 minut în plus față de Moliere”, a glumit fostul realizator „Reflector”. 

Fetele sale nu i-au moștenit pasiunea 

Cele două fiice ale sale, despre care povestește cu lejeritate când este întrebat, nu i-au moștenit pasiunea, dar asta nu l-a împiedicat să fie mândru de ele. 

„În momentul în care am început activitatea aici (n.r. la Antena 1), am avut eu niște experiențe cu alte case, după care, pe principiul de a fi foarte aproape de locul de muncă, am găsit un apartament aici pe Belizarie unde sunt la câteva minute de București-Ploiești. Mi-a plăcut întotdeauna să fiu cât mai aproape, să nu pierd vremea cu drumurile. 

Florin Brătescu, pe vremea când era activ în televiziune.
Sursa foto: Arhiva personală / evz.ro

Fetele mele au cu totul altă specializare. Cea mare este inginer. Cea mică este economistă, mare șefă în televiziune, asta m-a urmat”, și-a încheiat Brătescu povestea. 

„Am făcut tot ceea ce am vrut și atât cât am putut”

Am plecat la momentul respectiv din biroul marelui om de televiziune cu un sentiment de mulțumire că am avut ocazia să îi aflu povestea și să o înțeleg la adevărata sa valoare.  Omul Florin Brătescu nu mai este, însă moștenirea pe care a lăsat-o în urmă este una imensă. 

„Am făcut tot ceea ce am vrut și atât cât am putut”, spunea Florin Brătescu la un moment dat. Iar în cazul său, „atât cât am putut” a reprezentat enorm, aproape de neegalat. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre