Dar, oricât s-ar strădui cei trei chefi de la „MasterChef”, nu îl ajung din urmă pe juratul de la „Chefi la cuțite”. Chef Richard Abou Zaki tocmai i-a dat pe spate pe experții din juriul Michelin. Cel mai tânăr dintre jurați are și cele mai mari performanțe, iar acum tocmai a mai atins una neegalată. Pentru al treilea an consecutiv, restaurantul său dintr-o comună italiană etalează steaua Michelin.
Moment rar în gastronomia mondială
Restaurantul său, cu mobilier inspirat din sculpturile lui Constantin Brâncuși, dar mai ales cu preparate de un rafinament greu de imaginat, a primit steaua Michelin la numai opt luni după ce a fost deschis. Românul cu nume exotic a reușit să îi impresioneze pe experții celui mai înalt for gastronomic mondial și o face an după an. De altfel, la doar 27 de ani, Chef Richard Abou Zaki nu a trebuit să devină juratul emisiunii „Chefi la cuțite” pentru a câștiga celebritate.
Acum este foarte bine cunoscut în România, dar are un palmares internațional fantastic, cu stele Michelin în Italia, țara în care locuiește cu familia sa și unde conduce mai multe afaceri în domeniul HoReCa. Juratul „Chefi la cuțite”, Chef Richard Abou Zaki, deține pentru al treilea an consecutiv simbolul excelenței culinare: steaua Michelin obținută cu restaurantul Retroscena.
Suprema distincție din domeniul gastronomic poate fi păstrată doar în urma unei evaluări riguroase făcute în fiecare an de către experții în industria HoReCa din juriul Michelin. „Păstrarea stelei Michelin este o promisiune pe care ți-o faci ție însuți, în primul rând, aceea de a rămâne mereu cel puțin la nivelul care te-a consacrat. Și, bineînțeles, este o promisiune făcută oamenilor care-ți calcă pragul și se bucură de ceea ce gătești”, a declarat Chef Richard.
Ce servește la restaurantul cu stea Michelin al lui Chef Richard
La Retroscena se servește confit de porumbel, paste sau orez „Labor Limae” gătit în morcov fermentat și suc de mere verzi și cremă de ardei Crusco, care îi conferă note oxidative. La baza preparatului se găsește paté de măsline negre condimentat și copt și, în final, bottarga de mullet, care amplifică complexitatea gustului, amintind de notele marine.
Meniul „Labor Limae Vol. 2” se încheie cu un fel de mâncare care reprezintă sinteza meniului în sine: un desert neconvențional, un prim fel cu intensitatea unui al doilea fel, surprinzător și învăluitor pe cerul gurii, pentru a încheia experiența meniului experimental din culise.
Există și un pre-desert la acest meniu: supă de mandarine confiate, cu ghimbir, ulei de măsline, înghețată de dovleac și granită de migdale.
Una dintre rețetele semnătură ale restaurantului este „Orez cu supă englezească”, un desert cu „temperaturi, texturi și intensitate”, după cum este el prezentat.
Un alt preparat se numește „Cocco Bello al Mare”. „Gândiți-vă la eleganța dulceții, imaginați-vă marea, vara. Percepeți sarea iodată și trageți o stridie. Inovație care pornește de la o amintire din copilărie. Acesta este *Cocco Bello al Mare*. Nucă de cocos în variațiile sale: o stridie neobișnuită și fructul pasiunii. Toată lumea le cunoaște, dar nu toată lumea le-a experimentat împreună”, este prezentat acest fel.
Reconfirmarea stelei Michelin este o provocare continuă, spune bucătarul. El mărturisește că obținerea stelei Michelin pe frontispiciu la restaurantul Retroscena a fost o reușită fantastică, iar păstrarea ei „este rezultatul muncii și al sacrificiului făcut de întreaga echipă”. Acum trei ani, Chef Richard a devenit cel mai tânăr chef cu o stea Michelin în palmares.
În câte zile începe noul sezon „Chefi la cuțite”
Noul sezon „Chefi la cuțite” va avea premiera pe 17 noiembrie la Antena 1. Noul sezon aduce o serie de schimbări. De exemplu, marele premiu oferit câștigătorului sau câștigătoarei va include și un stagiu de pregătire de o lună la restaurantul Retroscena din Italia, oferit de Chef Richard Abou Zaki. Astfel, celor 30.000 de euro li se adaugă valoroasa recompensă a experienței unice în bucătăria restaurantului care, de trei ani, deține steaua Michelin.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook