Simona Ionescu / Redactor Șef

Adevărul despre ce s-a întâmplat cu profesorul Menci, în închisoare, la Rahova. A fost călcat în picioare, umilit, redus la zero…

Adevărul despre ce s-a întâmplat cu profesorul Menci, în închisoare, la Rahova. A fost călcat în picioare, umilit, redus la zero…
„Nu am furat, nu am fraudat nimic, nu am făcut nimic cu rea intenție”. Aceasta este una dintre declarațiile profesorului Menci spuse până la moarte. Drama pe care a trăit-o în ultimii ani a fost imensă.

Într-un interviu pentru luju.ro, din 28 martie 2021, cercetătorul a mărturisit din nou că nu acceptă să fie călcat în picioare într-un mod atât de josnic.

 „Tot ce fac, tot ce spun, o spun cu mare onestitate, și o spun, dacă vreți cu frică de Dumnezeu. Și o spun argumentând științific. Sufletul meu nu acceptă să fiu călcat în picioare în modul acesta josnic! Și noi avem suflet, și noi avem dureri, și noi avem din când în când niste bucurii. Dar să distrugi, să intri atât de brutal în viața oamenilor nevinovați, mi se pare o crimă mai mare decât ce vreți dumneavoastră!”, spunea cu amărăciune profesorul.

„Telepatia”, un dosar politic

Condamnat politic la opt ani de închisoare în dosarul Telepatia, așa se considera Gheorghe Mencinicopschi. Acuzațiile care i s-au adus în 2014 au fost pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Eliberat doi ani mai târziu prin decizia instanței, cercetătorul nu a încetat niciodată să reclame nedreptatea care i s-a făcut, rușina și umilințele prin care a trecut. O carieră fabuloasă în domeniul cercetării de peste patru decenii a fost călcată în picioare. La finalul vieții a fost tratat ca ultimul deținut de drept comun, lucru care i-a măcinat sănătatea, aducându-i sfârșitul.

Nu putea respira fără oxigen

Gheorghe Mencinicopschi a trecut prin confiscarea casei în care locuia și prin lipsuri majore, având în vedere că 1/3 din pensie era oprită de stat în contul prejudiciului creat în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Afecțiunile de care suferea s-au acutizat, iar în închisoare a căpătat alte boli.

Anul trecut, Mencinicopschi nu putea respira fără oxigen, obosea imediat, din cauză că era foarte slăbit. A urmat un tratament prescris de dr. Flavia Groșan, fiind diagnosticat cu fibroză pulmonară. Familia a suspectat că s-a îmbolnăvit în timpul detenției. A stat în frig, umezeală și mucegai la Penitenciarul Rahova.

Așa arăta dr. Menci după eliberarea din penitenciar.

A făcut partaj pe casă cu soția

La ultimul termen al dosarului “Telepatia”, la 5 august 2014, în apel, profesorul a arătat că nu a avut nicio poziție din care să poată influența privatizarea ICA din vara anului 2003:

“…Mencinicopschi Gheorghe, având cuvântul, precizează că este nevinovat, invederând că susținerile reprezentantului Ministerului Public nu sunt reale și că nu a avut nicio atribuție în fișa postului de director în privatizarea ICA, motiv pentru care nu ar fi putut influența pe cineva”.

Mai mult, el a spus că în cauză nu exista nicio pagubă. Totodată, a precizat că nu a avut niciun avantaj moral sau material din această privatizare. Procurorii DNA au evaluat această pagubă la 60 milioane de euro.

În ciuda acestor declarații, notează luju.ro, reputatul profesor a fost trimis după gratii. Totodată, a ajuns ca în urma măsurii confiscării dispuse, să facă partaj pe jumătate de casă, pentru că soția să aibă unde să locuiască.

Gheorghe Mencinicopschi a stat în închisoare în perioada 8 august 2014 – 26 septembrie 2016.

A considerat că totul a fost o înscenare

„…Eu am rămas uimit când am văzut cum a rezultat acea enormă frauda de aproximativ 60 milioane euro sau de dolari, este clar un proces înscenat și politic… înmulțindu-se 32.000 de metri pătrați cu 1.800 euro, la pretul pieței din 2007. Ori lucrul acesta, pentru a mine a fost halucinant. Mi-am făcut un fel de scenariu… E ca și cum în 2003 cineva mi-ar fi vândut o mașină cu 100 lei și apoi vine în 2007 și îmi spune, nu, nu. Îmi ești dator cu încă un milion pentru că mașina ta a devenit una de colecție și acum nu mai costă 100 lei, costa un milion și 100 lei…”, mărturisea profesorul în interviu.

De asemenea, acesta a susținut în ultimii ani că este complet nevinovat, că este o victimă a acestui proces și că totul a fost o înscenare.

„S-a zis că mobilul… a da, nu are bani, nu a beneficiat de bani, dar a beneficiat că Voiculescu l-a trimis la tot felul de simpozioane. Păi, eu ca om de știință nu trebuie să mă invite domnul Voiculescu… Am fost tot timpul invitat pe banii altora afară. Ba mai mult, am avut burse. Și burse în care am făcut traininguri de luni de zile. Păi nu aveam nevoie să-mi plătească mie cineva vreo deplasare!…

Aș fi murit până acum dacă m-aș fi știut vinovat! Și cine are buna-credință să se aplece și să studieze. Și să vadă că nu există niciun fel de implicare a noastră, a mea, în acest proces (n.n. – de privatizare). Și culmea, nu este niciun fel de fraudă!…”, preciza profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre