Simona Ionescu / Redactor Șef

Adevărul pe care Ion Iliescu l-a ținut ascuns și nu l-a dezvăluit niciodată. Are legătură directă cu Ceaușescu

Adevărul pe care Ion Iliescu l-a ținut ascuns și nu l-a dezvăluit niciodată. Are legătură directă cu Ceaușescu
Ion Iliescu a apărut la televizor imediat după ce Nicolae și Elena Ceaușescu au plecat cu elicopterul de pe clădirea Comitetului Central. Românii nu s-au mirat prea mult pentru că numele lui era asociat cu disidența din interiorul partidului. Uite că nu era chiar așa. Ce nu a spus Ion Iliescu niciodată.

Ion Iliescu era considerat înainte de 1989 singurul care se opunea lui Nicolae Ceaușescu. Numele său era rostit șoptit, cu speranță. Uite că acum aflăm că nu era disident, nu se opunea, ba din contra.

Nicolae Ceaușescu, căruia apropiații îi spun Nicu, a povestit fără rezerve despre acele vremuri

Ce nu a spus Ion Iliescu niciodată

Ion Iliescu era considerat cel care îl va înlocui pe Nicolae Ceaușescu. Mulți românii sperau asta înainte de 1989. Era comunistul decăzut din funcție, persecutat de dictator. Numele lui era asociat cu disidența din interiorul partidului. Despre el se vorbea des la Radio Europa Liberă. Ion Iliescu a apărut la televizor imediat după ce Nicolae și Elena Ceaușescu au fugit cu elicopterul de pe clădirea Comitetului Central.

Mihai Gâdea a invitat în emisiunea ”Sinteza zilei” pe Nicolae Ceaușescu, adică pe unul dintre nepoții liderului comunist. Este fiul lui Ion, cel mai mic dintre frații Ceaușescu. Acesta a povestit, miercuri, 24 noiembrie 2021, la Sinteza zilei, detalii mai puțin cunoscute despre celebra sa familie. Iar mărturia lui trebuie consemnată, ca să rămână scrisă.

Nicolae Ceaușescu, căruia apropiații îi spun Nicu sau Brinchi, a povestit fără rezerve despre acele vremuri.

„În tinerețe, tatăl meu a locuit cu Nicu, Valentin și cu domnul Ion Iliescu la ei în casă, pe strada Herăstrău. Ion Iliescu a fost crescut de Nicolae Ceaușescu. Știu că l-a sprijinit foarte mult, pentru că era un apropiat al tatălui meu”, a povestit Nicu Ceaușescu.

Ion Iliescu, ocrotit de Nicolae Ceaușescu

Primul care ne vorbea despre ”dictator”, imediat după ce Nicolae și Elena Ceaușescu au fugit cu elicopterul a fost Ion Iliescu. „A întinat numele Partidului Comunist Român. Și memoria celor care şi-au dat viaţa pentru cauza socialismului în această ţară”, ne spunea Ion Iliescu. De fapt, el a fost protejat mult timp de ”dictator”.

”Pe vremurile alea, fondul locativ era probabil foarte rezervat. În virtutea relațiilor pe care le avusese Nicolae Ceaușescu cu tatăl lui Ion Iliescu. Acesta fusese ilegalist, închis pe la Doftana, Târgu-Jiu. Nu avea unde să stea și l-au luat și a stat o perioadă relativ lungă. Până a plecat la studii unde a fost trimis de unchiul meu, la Moscova. Acolo devenise șeful studenților comuniști de la Moscova”, a spus Nicu Ceaușescu la Antena 3.

„Dau din casă acum. În 1982-1983, vorbeam în casă cu tata și cu Nicu. Bine, ei vorbeau, eu mai mult ascultam, pentru că nu cunoșteam nici personajele. La un moment dat tatăl lui (Nicolae Ceaușescu, n.r.) va pleca din funcție și va veni Ion Iliescu.

Tot atunci tata (Ion Ceaușescu) primea niște semnale din partea Frontului Salvării Naționale (FSN), care exista din 25 noiembrie 1982. Scenariul, la vremea respectivă, era exact ce s-a întâmplat, numai că s-a oprit la un moment dat, după executarea cuplului prezidențial. Urmau frații și rudele până la gradul III, casa de la Scornicești să fie rasă de pe fața pământului. Tot acest scenariu era în lumina de a sprijini realizarea socialismului și neîntinarea sa. În materialele de care vă vorbesc eu nu era în mod explicit numele lui Ion Iliescu. Dar în discuțiile dintre tata și Nicu era foarte apreciat la vremea respectivă Ion Iliescu. Și știau ei, am auzit și eu, că după ce va fi îndepărtat de la conducerea țării unchiul meu, va veni la conducere Ion Iliescu.

Și Nicu și tata au avut o relație bună cu Ion Iliescu, era un om cu o deschidere, un om inteligent, un om cult. Nu era de ici de colea la vremea respectivă. Îl așteptau ca pe o soluție de a continua ce a fost bine în guvernarea trecută”, a mai povestit nepotul lui Nicolae Ceaușescu. Tot el a dezvăluit că, la Moscova, la facultate, pe Iliescu l-a trimis tot Nicolae Ceaușescu. L-a trimis deodată cu tatăl său, Ion Ceaușescu, dar tatăl n-a rezistat decât doi ani fiindcă el dorea să se facă agronom. Iliescu a rămas și a fost șeful studenților români, trimiși de partid să învețe la Moscova.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre