Veștile proaste vin din Crimeea, însă ele sunt reprezentative pentru întreg litoralul Mării Negre, având în vedere depășirile enorme ale normelor considerate sigure pentru sănătatea oamenilor. Chiar înaintea începerii sezonului estival, măsurătorile au determinat că apa este infestată cu substanțe periculoase.
În acest moment există o alertă pe litoralul Mării Negre după ce substanțe periculoase au fost descoperite în apă. Conținutul de substanțe nocive din apa mării a depășit limita de 60 de ori. Chiar dacă descoperirea a fost făcută în zona Sevastopolului, adică la 400 kilometri de Constanța, având în vedere depășirile enorme, prezența acestor substanțe toxice ridică problemele și asupra litoralului românesc.
Specialiștii efectuează măsurători și prelevează probe de apă chiar înainte de începerea sezonului estival.
Alertă de substanțe periculoase în apa Mării Negre
Alarma privind infestarea apei Mării Negre a fost dată de vice-guvernatorul interimar al Sevastopolului, Evgeniy Gorlov, în cadrul unei ședințe a guvernului orașului.
El a declarat că nivelul de substanțe nocive din apa de mare din zona Uhsakova Balka este de 60 de ori mai mare decât cel normal. Sezonul estival este planificat să înceapă pe 16 iunie, iar până atunci, experții care prelevează probe din Marea Neagră așteaptă stabilizarea temperaturilor pentru a putea lua din nou probe de pe fundul mării. Scopul este de a identifica substanțele a căror concentrație depășește limitele sigure pentru cei care intră în apă.
Din cauza creșterii acestor indicatori, autoritățile intenționează să analizeze și posibile deversări de deșeuri menajere lichide, conform Antena 3.
Apa din stațiunile, infestată cu E.Coli
Aceasta nu e singura problemă cu apa din Marea Neagră. Anul trecut, în plin sezon estival, autoritățile române au descoperită că apa din stațiuni era infestată cu E.Coli. Ei au descoperit și cauza infestării: turiștii care folosesc marea pe post de toaletă, fără să se gândească la faptul că astfel pun în pericol sănătatea tuturor celor aflați pe litoral, inclusiv a lor.
În apă, în zona Eforie Nord, au fost descoperite concentrații mari de E.Coli. Cea mai mare concentrație a bacteriei înregistrată a fost de 1.305 unități în 100 de mililitri. Comparativ, limita admisă este de 250 de unități, pentru ca apa să fie considerată excelentă.
O concentrație mai mare de E.Coli a fost descoperită și la Mangalia, unde au fost înregistrate anul trecut 641 de unități. Situația era similară și la Neptun.
Unde este cea mai bună apă de îmbăiere pe litoralul Mării Negre
Conform Direcției de Sănătate Publică (DSP), bacteriile apar în cantități mari în mare atunci când oamenii aruncă în apă alimente alterate, scutece murdare sau când evită să folosească toaletele de pe plajă și își fac nevoile în larg.
În acest context, medicii le recomandă părinților să fie atenți la copiii lor, să nu înghită prea multă apă când se joacă în mare. De-a lungul anilor, conform analizelor DSP Constanța, cea mai bună apă pentru îmbăiere se găsește în zonele Vadu, Mamaia, Cap Aurora și Venus.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook