Simona Ionescu / Redactor Șef

Alertă de fraudă. Poliția Română le cere cetățenilor să fie foarte vigilenți

Alertă de fraudă. Poliția Română le cere cetățenilor să fie foarte vigilenți
Fraudele electronice sunt la ordinea zilei în ultima perioadă, iar hoții sunt din ce în ce mai inventivi.

Poliția Română a lansat o alertă și  le cere cetățenilor să fie cât pot ei de vigilenți, după ce o nouă metodă de fraudă electronică a fost semnalată. Oamenii legii atrag atenția cu privire la apariția unei metode de înșelăciune informatică care se propagă prin intermediul rețelelor de socializare. Persoane care pretind a fi reprezentanți ai unor companii de stat sau private de gaze sau electricitate ori bănci de renume, încearcă să determine oamenii să investească în produse sau fonduri de investiții care, în realitate, sunt false.

Acest cont promite câștiguri de 600% într-o lună. Este o fraudă (Sursa foto: Instagram)

Este și cazul unei reclame plătite pentru „Hidroelectrica”, unde oamenii sunt invitați să investească minim 1200 de lei pentru 10 acțiuni, cu promisiunea că ulterior vor câștiga câte 7.500 de lei lunar. Reclama apare pe Instagram, pe un cont cu numele @hidroelectreica12 ce a fost deschis în luna septembrie. Între timp, acesta a fost suspendat.

Oricine poate afla câteva detalii despre contul de Instagram. Acesta, bunăoară, a fost înființat în septembrie și plătea publicitate pentru a atrage „investitori” ( Sursa foto: Instagram)

Însă, în săptămânile care au trecut, publicitatea făcută „super investiției” a  înglobat inclusiv „mărturii” din partea unor români fericiți care și-au direcționat spre companie rezervele de bani, iar apoi au avut suficiente fonduri pentru nunta copiilor, etc. În prezent, contul nu mai este activ, frauda aceasta fiind numai un exemplu în legătură cu atacul cibernetic al momentului.

Poliția Română avertizează despre o nouă fraudă online

Poliția confirmă că autorii  noilor fraude electronice promovează reclame care sunt fals legate de compania, firma sau banca pe care pretind că le reprezintă, scopul lor  fiind acela de a-i determina pe oameni să creadă că investiția este sigură și profitabilă. După ce  iau legătura, online, cu viitoarele persoane vătămate, ei le accesează aplicațiile de internet banking instalate pe telefon și transferă din conturile lor diverse sume bani, poate chiar toate economiile oamenilor.

În acest context, polițiștii le recomandă cetățenilor să fie foarte prudenți atunci când sunt contactați de către persoane necunoscute care le promit câștiguri financiare profitabile în timp rapid. Portalul siguranțaonline.ro, al Poliției Române oferă mai multe informații de ajutor pentru a nu cădea victime fraudelor online.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre