Simona Ionescu / Redactor Șef

Alertă de uragan devastator. Autoritățile au raportat deja primul deces

Alertă de uragan devastator. Autoritățile au raportat deja primul deces
Autoritățile sunt în alertă, după ce un uragan a făcut deja ravagii. A fost declarată stare de urgență, iar primul deces a fost deja raportat.

Autoritățile au declarat stare de urgență în Florida, Georgia, Carolina de Nord și Virginia din Statele Unite, după ce uraganul Helene a lovit zona americană de coastă, mai exact statul Florida, venind dinspre Golful Mexic. Oficialii spun că Helene este una dintre cele mai puternice furtuni care a lovit vreodată Statele Unite. 

Uraganul este, ca forţă, al 14-lea cel mai puternic uragan care a lovit vreodată Statele Unite de când se ţine evidenţa acestor fenomene şi este al şaptelea cel mai puternic care a lovit Florida, potrivit datelor de la Centrul Naţional pentru Uragane al Statelor Unite. 

Peste 1 milion de oameni au rămas fără curent 

Helene a venit peste Florida cu viteze ale vântului de peste 225 de kilometri pe oră. Vântul feroce și ploile abundente au dus la pierderi de curent majore în multe zone ale statului american, dar și în alte părți ale sud-estului american. Astfel, s-a raportat că furtuna a provocat pene de curent în peste 1 milion de gospodării, precum și inundații grave în mai multe zone. 

 

După ce ajunge pe coasta Floridei, este de aşteptat ca Helene să se deplaseze mai lent spre Valea Tennessee, vineri şi sâmbătă, au transmis autoritățile. Instalaţiile energetice de pe coasta americană a Golfului şi-au redus operaţiunile şi au evacuat anumite unităţi de producţie.

Uraganul Helene a provocat primul deces 

Uraganul Helene a fost introdus la categoria 4 din 5 pe scara Saffir-Simpson (n.r. scara de clasificare a intensității cicloanelor tropicale, numite uragane), gradul 5 fiind cel mai puternic întâlnit vreodată. 

 

Până în acest moment, uraganul de categoria 4 care a lovit Florida joi noaptea, în jurul orei locale 23:10 (06:10, ora României), a provocat cel puțin un deces confirmat. Victima este un șofer a cărui mașină a fost lovită de resturi aruncate de vântul puternic. 

Sunt așteptate valuri de 6 metri 

Autoritățile au avertizat că uraganul ar putea produce mai multe decese, mai ales în contextul în care valurile ar putea ajunge la 6 metri pe uscat, iar ploile vor fi semnificative şi sunt de aşteptate inundaţii masive, în care nivelul apei ar putea depăşi 2,5 metri.

Locuitorii statelor afectate au fost avertizați de oficiali că ar trebui să se adăpostească, în condițiile în care există riscul de a-și pune viața în pericol. Helene va continua să inunde străzi pe toată coasta de vest a Floridei, iar zone precum Tampa Bay au fost închise, urmând ca Departamentul pentru Transporturi al statului să inspecteze dacă acestea vor putea fi redeschise pe parcursul următoarelor zile.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri