Simona Ionescu / Redactor Șef

Alertă de viruși informatici. Atenție la link-urile transmise prin SMS de la numere necunoscute și la e-mailurile cu AWB-uri

Alertă de viruși informatici. Atenție la link-urile transmise prin SMS de la numere necunoscute și la e-mailurile cu AWB-uri
O nouă fraudă informatică se propagă, de 24 de ore, în România. Se trimit mesaje care anunță livrarea de pachete. Toate mesajele vin de la entități necunoscute.

Atenție la link-urile transmise prin SMS de la numere necunoscute și la e-mailurile cu AWB-uri care sosesc de la expeditori, de asemenea, necunoscuți.

Mai mulţi utilizatori din România au reclamat la Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) primirea unor SMS-uri dubioase. Acestea provin de la numere de telefon din străinătate sau din România. Mesajele anunță livrarea unui colet. „Pachetul dvs. este pe drum, urmați-l aici”, e mesajul urmat de un link care, odată accesat, dă voie unui virus informatic să se instaleze.

„Mai mulţi utilizatori au notificat (…) CERT-RO cu privire la primirea unor SMS-uri dubioase, de la numere din străinătate sau din România, în care erau invitaţi să-şi verifice status-ul coletului. Este o metodă folosită de atacatori pentru a determina utilizatorii să acceseze acel link (…) Campania maliţioasă poate suferi modificări, aşa cum am observat în alte cazuri. Și poate folosi ca momeală şi alte domenii, nu doar serviciile de curierat. Fiţi vigilenţi!”, avertizează specialiştii, pe pagina de Facebook a instituției.

E-mail-uri dubioase anunță colete inexistente

Mesaje similare s-au primit și pe adresele de e-mail, de pe conturi asemănătoare cu cele ale transportatorilor. Destinatarul e invitat să acceseze un link pentru a „urmări” coletul ce urmează să îi fie livrat.

Pe adresa redacției Rețete și vedete s-au primit mai multe mesaje dubioase care făceau referire la colete transmise și la facturile aferente. Iată două dintre acestea: „Stimate client, Regasiti anexata factura numarul 8293821 emisa de (…) pentru compania dumneavoastra in data de 15 Feb 2021, alaturi de desfasuratorul expeditiilor facturate. Va rugam sa respectati termenul de plata prevazut in contract. Răspundeți la acest e-mail pentru întrebări și îngrijorări. Multumim anticipat” sau „Stimate client, Va informam ca expedierea cu nr AWB (…)  a fost livrata, pentru a descarca confirmarea de primire va rugam accesati link-ul de mai jos”.

Și prin intermediul Instagram se popularizează astfel de mesaje. Utilizatorul e avertizat că fotografiile postate încalcă anumite reguli. Și e invitat să acceseze de urgență un anume link, altfel contul va fi șters în câteva zile.

Recomandări. Cum vă feriți de virușii informatici

Potrivit sursei citate, există o serie de recomandări de care utilizatorii ar trebui să țină cont dacă se confruntă cu o astfel de situaţie:

  • nu apăsaţi pe link-uri primite din surse necunoscute, deoarece există posibilitatea să vă infectaţi dispozitivul cu malware;
  • nu furnizaţi date personale, financiare sau de autentificare, după accesarea unor astfel de link-uri;
  • folosiţi o soluţie de securitate pentru mobil, în vederea prevenirii infectării dispozitivului, sau un instrument disponibil gratis online, pentru scanarea URL-urilor suspecte, precum #VirusTotal;
  • pe dispozitivele mobile utilizate, activaţi opţiunea de verificare a securităţii aplicaţiilor instalate şi de blocare a celor din surse necunoscute.

Noi alerte de securitate cibernetică

În cursul zilei de miercuri, CERT-RO a emis alte două alerte de securitate. Prima făcea referire la multiple notificări şi alerte privind un val de emailuri transmise din partea unor grupări infracţionale mai multor utilizatori din România. Conțin mesaje de tip Sextortion Scam Email. A doua alertă se referă la  încercări ale atacatorilor de a obţine acces la conturile de WhatsApp ale anumitor utilizatori – ţintă, prin tehnici de inginerie socială.

În cazul în care vă confruntați cu probleme de securitate informatică, puteți raporta aceste evenimente către CERT-RO, fie la adresa de e-mail alerts@cert.ro, fie la numărul unic 1911.

Bucurie imensă pentru Cristina Herea și soțul său. Vor deveni părinți

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre