La sfârșitul săptămânii, acesta va pătrunde și pe teritoriul României. Ce se va întâmpla cu aerul pe care-l respirăm.
Canadienii fac față cu greu incendiilor de vegetație, fără precedent în istorie. Specialiștii spun că într-un singur an s-a depășit cu mult recordul pentru cea mai mare suprafață arsă de incendii de vegetație, fiind vorba de mai mult de opt milioane de hectare.
Adică un total de 21 de ori mai mare decât media ultimului deceniu. Potrivit informațiilor oferite de Serviciul Copernicus de Monitorizare a Atmosferei (CAMS) al Uniunii Europene, fumul provenit de la aceste incendii s-a deplasat spre est, a trecut de Oceanul Atlantic și a ajuns în Irlanda, Spania și Franța.
Fumul va fi la o altitudine de peste patru kilometri
Meteorologii ANM au declarat că acest fum va sta deasupra Europei toată săptămâna, iar la sfârșitul acesteia, vineri seară sau sâmbătă va ajunge deasupra României. Pentru că fumul poluant va fi la o altitudine de peste patru kilometri, se pare că nu va fi afectată calitatea aerului și nici cea a vremii.
”Așa cum indică modelele programului Comisiei Europene Copernicus, care monitorizează genul de emisii poluante, este foarte probabil ca la acele înălțimi foarte mari, la 4.000-5.000 metri înălțime, să ajungă în cantități însă extrem de mici, absolut neimportante în zona țării noastre.
Deci foarte posibil să nu avem nici măcar acele apusuri sau răsărituri mai spectaculoase, despre care iarăși se vorbea. Suntem foarte departe de sursa acestui transport de poluant”, a spus Florinela Georgescu, director în cadrul ANM, la Antena 3. De asemenea, specialistul susține că acest nor va fi o curiozitate nu doar pentru specialiștii de la noi, ci pentru cei din întreaga lume.
Peste 20 de state americane sunt în alertă de poluare atmosferică
Situația va fi însă alta în SUA, unde peste 20 de state sunt în alertă de poluare atmosferică. Conform informațiilor oferite de experți pentru BBC, în acest moment sunt 500 de focare care ard, iar în urma incendiilor din ultima perioadă au fost eliberate peste 160 de milioane de tone de carbon.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook