Simona Ionescu / Redactor Șef

Alertă în SUA! Se retrag produse de larg consum care s-a dovedit că tâmpesc copiii. Se vând și în România!

Alertă în SUA! Se retrag produse de larg consum care s-a dovedit că tâmpesc copiii. Se vând și în România!
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite a anunțat marți că a început procesul de retragere de pe piață a produselor de fluor ingerabile prescrise pe rețetă pentru copii. Situația e gravă, pentru că s-a dovedit că aceste produse care se vând și în România, tâmpesc copiii.

Potrivit unui comunicat al Departamentului Sănătății și Serviciilor Umane (HHS) din SUA, a început retragerea de pe piață a suplimentelor de fluor ingerabile prescrise pe rețetă pentru copii. Produsele, care se vând și în România, îi tâmpesc pe cei mici.

Această decizie, care face parte din inițiativa mai amplă a administrației de a reduce expunerea populației la fluor, a stârnit reacții mixte, fiind susținută de unii oficiali, dar criticată de comunitatea dentară pentru impactul asupra sănătății orale a copiilor.

S-a demonstrat că fluorul ingerat alterează flora intestinală

Suplimentele de fluor sub formă de tablete, picături sau pastile sunt prescrise de obicei copiilor cu risc crescut de carii, în special celor care trăiesc în zone unde apa potabilă nu este fluorurată. Aceste produse sunt ingerate, spre deosebire de pasta de dinți sau apa de gură cu fluor, care au efect topic.

Comunicatul HHS subliniază că aceste suplimente „nu au fost niciodată aprobate oficial de FDA” și ridică îngrijorări legate de impactul fluorului ingerat asupra sănătății copiilor.

Aceste produse sunt ingerate de sugari şi copii mici

„Administraţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite a anunţat astăzi retragerea de pe piaţă a medicamentelor pe reţetă pe bază de fluor concentrat ingerabil, destinate copiilor. Spre deosebire de pasta de dinţi şi apa de gură cu fluor, aceste produse sunt ingerate de sugari şi copii mici. În plus, ele nu au fost niciodată aprobate de FDA”, se arată în comunicatul Departamentului Sănătăţii.

S-a demonstrat că fluorul ingerat alterează flora intestinală

Alertă în SUA! Se retrag produse de larg consum care s-a dovedit că tâmpesc copiii. Se vând și în România!
Sunt posibile legături între fluor și tulburări tiroidiene la copii

De asemenea, comunicatul menționează posibile legături între fluor și tulburări tiroidiene, creștere în greutate și o scădere a coeficientului de inteligență, deși dovezile citate sunt considerate neconcludente de mulți experți.

„S-a demonstrat că fluorul ingerat alterează flora intestinală. Alte studii au sugerat o legătură între fluor şi tulburările tiroidiene, creşterea în greutate şi o posibilă scădere a coeficientului de inteligenţă. Este timpul să punem capăt utilizării fluorurii ingerabile”, a declarat secretarul Sănătăţii, Robert Kennedy Jr., citat în comunicat.

Procesul de retragere implică o perioadă de evaluare științifică și consultare publică, cu un termen-limită stabilit pentru 31 octombrie 2025. FDA intenționează să solicite producătorilor să retragă voluntar aceste produse, evitând astfel un proces lung de reglementare.

Impactul asupra sănătății orale

Suplimentele de fluor sunt recomandate copiilor cu vârste între 6 luni și 16 ani care trăiesc în zone cu apă nefluorurată și prezintă un risc crescut de carii. Dozele variază între 0,25 mg și 1 mg pe zi, în funcție de nivelul de fluor din apa potabilă.

În contextul în care state precum Utah și Florida au interzis recent fluorurarea apei potabile, cererea pentru aceste suplimente a crescut, mai ales în comunitățile defavorizate, unde accesul la servicii stomatologice este limitat.

Fluorurarea apei potabile este considerată de CDC o metodă sigură pentru prevenirea cariilor

Dr. Meg Lochary, un dentist pediatru din Carolina de Nord, a declarat pentru NBC News că retragerea suplimentelor „va afecta semnificativ obiectivul nostru de a oferi copiilor acces la fluor”, mai ales în zonele unde fluorurarea apei a fost eliminată

Fluorurarea apei potabile, practicată în SUA pentru circa 200 de milioane de oameni (aproximativ două treimi din populație), este considerată de CDC o metodă sigură și eficientă pentru prevenirea cariilor. Totuși, opoziția față de această practică a crescut, alimentată de preocupări legate de efectele neurotoxice ale fluorului la niveluri ridicate.

Citiți și:

Trump, declarație surpriză despre pacea din Ucraina. „Putin a fost mai ușor de gestionat”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *