Simona Ionescu / Redactor Șef

Alertă mondială. Pericole letale în coletele Shein. Clienții sunt terifiați de ce au putut găsi

Alertă mondială. Pericole letale în coletele Shein. Clienții sunt terifiați de ce au putut găsi
De mai bine de un an, Shein a devenit un jucător important pe piața modei, fiind printre brandurile de îmbrăcăminte cele mai accesate de tineri. Hainele ieftine, care copiază fidel unele de marcă, fără a avea o calitate prea mare, sunt la mare căutare. Pachetele, însă, sosesc mai nou cu surprize înfricoșătoare.

O adevărată alertă mondială a fost declanșată după ce numărul „surprizelor” din pachetele Shein a început să crească. Clienții terifiați relatează pe rețelele de socializare cu ce pericole letale s-au trezit în coletele cu lucrurile comandate din China. Cel mai recent semnal internațional vine din Langport, Somerset. O femeie relatează că a găsit un gândac de bucătărie gigantic, mort, în comanda ei de la retailerul de modă Shein.

Însă, astfel de incidente nu au ocolit nici România. Ieri, o româncă a făcut publice imagini șocante cu un scorpion care se învârte agitat în interiorul unui borcan întors peste el, cu ajutorul căruia a fost capturată „lighioana”. „Ai primit un animal de companie de la Shein”, a scris românca alături de imaginile postate pe internet.

@nticred5 Inca un scorpion in casa🥰#besties #scorpion #shein #sheinpackage #scorpions #f #sheinhaul #viral #trend #foryoupage #fyp #foryoupage❤️❤️ ♬ original sound – hairbyharleyy

În comentariile primite la clipul distribuit, mai mulți oameni relatează cazuri similare. „Și eu am găsit unul. E cuminte, după ce i-am dat cu ziarul în cap, s-a potolit din mușcat. Eu zic să vă luați; în plus, e gratis! E bun la casa omului, vorba aia, nu știi niciodată când ai nevoie de el”, a comentat cineva.

@nticred5 Din fericire nu am mai primit cadouri🙏🏻 #shein #sheinhaul #scorpion #viral #trend #coletshein #sheinpackage #f #fyp #foryoupage #fy #fypage ♬ suono originale – 𝙈 𝘼 𝙍 𝙄 𝙐 𝙎

După aceste incidente, internetul a fost invadat de clipuri cu sfaturi sau glume despre cum trebuie verificate coletele primite de la Shein, înainte de a fi desfăcute. Românca ce a primit colet cu scorpion viu de la Shein a dezvăluit că, după această descoperire, „bate” coletele înainte de a le desface, sperând că astfel va omorî animalele nedorite și periculoase care s-ar putea afla în interior.

Gândac de bucătărie mort, „surpriza” din pachetul Shein

În urmă cu o zi, Amy Jowett a declarat pentru BBC că a fost șocată când o creatură i-a căzut din coletul cu haine pe care l-a primit de la retailerul online din China. Acest incident vine la mai puțin de o săptămână după ce o studentă de la Universitatea din Bristol a găsit un scorpion viu, care se mișca în interiorul unui colet primit tot de la Shein.

Amy Jowett a spus că a descoperit insecta moartă când a deschis un colet care conținea o pereche de pantaloni sport. „Pentru o clipă m-am gândit: e un fel de fluture, dar apoi am realizat rapid că e un gândac; am văzut și că era mort – pur și simplu mi s-a părut dezgustător, groaznic”, a spus ea.

„E ridicol că tocmai a fost găsit un scorpion și acum apare și asta. Când am continuat să scot produsele din coletul Shein, am folosit degetele ca o pensetă și am scuturat bine fiecare produs în parte. Eram deja paranoică la gândul că vor fi și alte insecte înăuntru. Ce se întâmplă aici? Nu am comandat niciun fel de insecte!”, a adăugat ea.

Clienții sunt terifiați de ce au putut găsi în colete

Vineri, o studentă care a primit o altă comandă de la Shein a descoperit un scorpion viu în interiorul pachetului. „Am crezut că e o jucărie – și apoi s-a mișcat”, a povestit Sofia Alonso-Mossinger, adăugând că experiența a fost „înfricoșătoare”.

Studenta la Inginerie electrică și electronică a relatat că a deschis fermoarul ambalajului exterior și a văzut ceva care se mișca în interior. După ce a realizat că era un scorpion, Sofia, în vârstă de 18 ani, a închis repede punga care conținea o pereche de cizme, a scos-o din cameră și și-a alertat colegii de apartament.

„Am crezut că visez. Cred că mă descurc bine cu păianjenii și alte chestii, dar a fost înfricoșător să fii în cameră cu un scorpion care apare din senin”, a spus tânăra.

@c4news A Bristol student says she found a live scorpion in her parcel from fast fashion giant, Shein. Shein said in a statement: „After receiving the feedback, we immediately conducted an internal investigation. Our teams on the ground have checked the shipment packing process and carried out an inspection of the goods in our warehouse and have confirmed that all standard operating processes have been adhered to.” #Shein #Scorpion #FastFashion #UKNews #C4News ♬ original sound – Channel 4 News

Phoebe Hunt, una din colegele ei de apartament, a spus că a auzit țipete și a alergat afară unde a găsit-o pe Sofia cu „un scorpion viu într-o pungă pe cizmele ei”. „La început, sincer, am zis că ar trebui să-l omorâm, dar apoi toată lumea a spus că nu ar fi cel mai „uman” lucru, așa că l-am luat și l-am pus într-un Tupperware (n.r. vas etanș de depozitat alimentele)”, a declarat tânăra.

Pericole letale în pachetele Shein

Oliver James, celălalt coleg de apartament, student la zoologie, a transferat scorpionul în recipientul de plastic folosind o pereche de clești de bucătărie. „Am fost un pic încordat”, a spus el, deoarece nimeni nu știa cât de veninos era. Ulterior, studenții au contactat organizațiile de protecție a animalelor, iar în final, scorpionul a fost preluat de un reprezentant al Centrului Național de Protecție a Reptilelor (NCRW).

@bbcnews Replying to @LeanneRoberts A student at Bristol Uni found a Chinese scorpion – which experts say have a sting that could be potentially life threatening – crawling inside her Shein package. The company says it’s looking into the incident. #Scorpion #OnlineShopping #Shein #BristolUni #BristolUniversity #Student #Students #Bristol #University #Uni #UniLife #StudentLife #News #BBCNews ♬ original sound – BBC News

După ce l-a analizat, concluzia acestuia a fost că scorpionul era un Olivierus martensii, cunoscut și sub denumirea de „scorpion chinezesc” sau „scorpionul manciurian auriu”, fiind întâlnit la scară largă în China, precum și în Coreea și Mongolia. Veninul său conține Makatoxin-3, o neurotoxină periculoasă.

Chris Newman, de la NCRW, a spus că semnalele despre astfel de „călători clandestini” sunt surprinzător de frecvente. „Înțepătura acestui scorpion ar fi semnificativă din punct de vedere medical și potențial amenințătoare pentru viață”, a mai spus acesta. Tot el și-a manifestat îngrijorarea având în vedere că „este al doilea scorpion pe care l-am avut în mai puțin de o lună care a ajuns în acest fel”.

Shein susține că „toate procedurile standard au fost respectate”

Shein, companie de „fast fashion” (n.r. modă rapidă) cu sediul în China, a declarat că a desfășurat deja o anchetă internă în legătură cu apariția scorpionului. Compania a luat legătura și cu studenta din Bristol pentru a rezolva problema.

„După ce am primit feedbackul, am desfășurat imediat o investigație internă. Echipele noastre au verificat procesul de ambalare și au inspectat bunurile din depozitul nostru și au confirmat că toate procedurile standard au fost respectate”, au transmis chinezii. De asemenea, Shein a mai transmis către BBC că în continuare „investighează amănunțit” această situație.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri