Simona Ionescu / Redactor Șef

Alertă națională. Notele informative nu sunt transmise de ANAF

Alertă națională. Notele informative nu sunt transmise de ANAF
O nouă formă de fraudă cibernetică se răspândește în România, sub pretextul comunicării din partea unei instituții publice, solicitându-se informații precise. Însă totul este o înșelătorie. Răspunzând la aceste mesaje, riscați consecințe grave.

În prezent, este în desfășurare o nouă campanie de mesaje frauduloase care folosesc numele ANAF. Semnalul de alarmă este tras chiar de instituția al cărei nume este folosit în manipulare. Spre deosebire de tentative de fraude anterioare, de data aceasta se pare că nu sunt vizați antreprenorii, respectiv companiile lor.

În cadrul acestei campanii de physhing, contribuabilii, persoane fizice, primesc un mesaj intitulat „Notă informative”, prin care sunt notificați despre o așa-zisă datorie ce necesită achitare urgentă pentru a evita executarea silită și confiscarea bunurilor.

Note informative false transmise în numele ANAF

Mesajele sunt trimise de la adresa de e-mail „valorificare@anaf.pro”, care nu aparține ANAF. Instituția a transmis un semnal de alarmare la nivel național.

„Facem un apel să nu răspundeți acestor solicitări! Reamintim contribuabililor că ANAF nu trimite notificări privind datorii prin e-mail. Toate informațiile legate de situația fiscală, somații sau alte notificări sunt transmise fie prin Spațiul Privat Virtual (SPV), fie prin Poșta Română, cu confirmare de primire”, transmit reprezentanții ANAF.

Pentru informații generale de natură fiscală, contribuabilii pot contacta call center-ul ANAF la numărul 031.40.39.160.

ANAF este în mod constant folosită în atacurile cibernetice

În 2022, ANAF a fost victima mai multor atacuri cibernetice. Într-unul dintre acestea, contribuabilii erau informați despre „discrepanțe în evidența fiscală”. Ei primeau un e-mail care conținea un document denumit „evidența fiscală”. În realitate, era vorba de un virus.

În același an, contribuabilii ANAF au fost ținta unui alt atac cibernetic similar. La momentul respectiv, virușii au fost trimiși sub forma unor mesaje care informau oamenii că ar avea datorii la fisc. Primii care au descoperit atacul au fost reprezentanții fiscului din Timișoara.

În anul anterior, ANAF a emis o altă avertizare pentru utilizatorii săi, atenționându-i că e-mailurile venite de la adresa info@anaf.ro nu sunt altceva decât tentative de phishing.

Campanii de phishing în numele altor instituții

ANAF nu este singura instituție vizată frecvent de campanii de phishing. În trecut, au existat cazuri în care platforme ale băncilor au fost falsificate pentru a trimite mesaje frauduloase clienților, dar și alte instituții sau companii au fost folosite pentru a solicita date de autentificare sau informații legate de cardurile bancare ale clienților.

Un atac cibernetic de mari proporții, care a vizat utilizatori din România, a început în 2021. Acesta presupunea trimiterea de mesaje telefonice și e-mailuri referitoare la colete în curs de livrare, destinatarii fiind îndemnați să acceseze linkurile atașate pentru a verifica starea livrării. Acest tip de atac continuă și în prezent, folosind aceeași metodă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre