Simona Ionescu / Redactor Șef

Hackerii au atacat ANAF. Autoritățile avertizează contribuabilii: „Nu deschideți documentul”

Hackerii au atacat ANAF. Autoritățile avertizează contribuabilii: „Nu deschideți documentul”
ANAF pune contribuabilii în gardă: în numele autorității sunt transmite mesaje de phishing, menite să fure datele persoanelor, ceea ce le poate expune veniturile și alte bunuri.

Reprezentanții ANAF atenționează asupra unei noi campanii de mesaje false, transmise în numele instituției. Acestea se primesc prin e-mail. Prin ele contribuabilii sunt informați despre „discrepanțe în evidența fiscală”. În e-mail este atașat și un document denumit „evidența fiscală”, pe care specialiștii fiscului vă recomandă să nu îl deschideți deoarece conține un virus care vă poate crea mari probleme.

ANAF recomandă:

nu deschideți aceste emailuri

nu accesați documentele anexate sau linkurile din conținut;

nu transmiteți bani către conturile menționate!

„Serviciul Spațiul Privat Virtual, pus la dispoziția contribuabililor, gratuit, a fost creat și dezvoltat pentru o comunicare securizată cu instituția”, spune Fiscul. De asemenea, contribuabilii pot obține informații fiscale cu caracter general la CALL CENTER ANAF 0314039160.

Un prim atac cibernetic similar a avut loc în iunie

Amintim, așa cum rețete și vedete a relatat, că în luna iunie contribuabilii ANAF au mai fost ținta unui atac cibernetic similar. La momentul respectiv, virușii au fost trimiși sub forma unor mesaje care  informau contribuabilii că ar avea datorii la fisc. Primii care au descoperit atacul au fost reprezentanții fiscului din Timișoara.

Din păcate, aceste situații nu au reprezentat cazuri izolate când fiscul românesc este folosit pentru  un atac cibernetic. Anul trecut în luna octombrie, ANAF a emis o altă avertizare pentru utilizatorii săi atenționându-i că mailurile venite de la adresa info@anaf.ro nu sunt altceva decât tentative de phishing.

Campanii de phishing și în numele altor servicii

ANAF nu este singurul serviciu care a fost victima unei astfel de campanii de phising. În trecut au mai fost cazuri când servicii ale băncilor au fost clonate pentru a trimite mesaje înșelătoare utilizatorilor, dar și alte servicii ale diferitelor instituții sau firme care cer datele de autentificare sau cardurile clienților.

Ultimul atac cibernetic de amploare care i-a vizat pe români a fost anul trecut, când s-au primit mesaje telefonice și e-mail-uri cu privire la colete care urmau să fir livrate, destinatarii fiind invitați să deschidă link-urile atașate pentru a vedea starea distribuției.

Cea mai recentă tentativă de fraudă este adresată clienților OLX care sunt astfel păcăliți să trimită bani pentru livrarea produselor în contul hackerilor.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre