O cantitate uriașă de plasmă se îndreaptă spre Pământ dinspre Soare și urmează să lovească planeta. Oamenii de știință au calculat ca acest eveniment va avea loc de la acest moment până joi, 14 aprilie.
O ejecție de masă coronală, care reprezintă o eliberare de plasmă și energie magnetică, provine de la „o pată solară” muribundă numită AR2987.
Petele solare sunt zone reci de pe suprafața Soarelui, cauzate de puterea uriașă a câmpului său magnetic care interferează cu procesul de convecție, AR2987 trimițând o erupție solară de clasă C pe 11 aprilie.
Când va lovi Pământul, ceea ce este așteptat până pe 14 aprilie, ar putea provoca o furtună geomagnetică, deși ejecția este clasificată doar cu un impact „moderat”. Pe planeta noastră, sistemele de alimentare cu energie ar putea prezenta fluctuații de tensiune, navele spațiale ar putea întâmpina rezistență.
Vine „apocalipsa internetului”
Specialiștii susțin că Soarele se confruntă în prezent cu o creștere a activității, ca parte a ciclului său solar, care durează 11 ani și este definit de erupții și explozii de radiații. Numărul de pete solare în timpul acestui ciclu este în creștere, urmând să atingă vârful în 2025.
Deși această furtună solară este relativ mică, riscurile pe care le-ar putea avea o furtună mai mare asupra planetei s-ar putea dovedi extreme. Un studiu a sugerat că o furtună solară severă, care are loc în medie o dată la 100 de ani, ar putea arunca lumea într-o „apocalipsă a internetului”.
Câmpul magnetic al Pământului împiedică, de obicei, vântul solar – particule încărcate de la soare – să interfereze cu planeta, dar o dată la fiecare secol aceste vânturi cresc ca parte a ciclului de viață al stelei, și ar putea provoca o întrerupere a internetului care să dureze câteva luni.
Curentul din aceste furtuni solare poate deteriora conductorii lungi, cum ar fi liniile electrice
„În cablurile de internet de lungă distanță de astăzi, fibra optică este imună la GIC. Dar aceste cabluri au, de asemenea, repetori alimentați electric la intervale de ~100 km, care sunt susceptibili la daune”, a declarat Sangeetha Abdu Jyothi de la Universitatea din California, Irvine și VMware Research.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook