Alertă sanitară pe litoralul Mării Negre, Mării Baltice și Mării Nordului din cauza unei bacterii. Intră în sânge și produce septicemie

Prezența bacteriei Vibrio a fost semnalată nu doar în România, ci și în alte mări europene, precum Baltica și Nordului. Cu temperaturi ale apei atingând 26 de grade Celsius, condițiile din Marea Neagră sunt ideale pentru răspândirea Vibrio, provocând îngrijorări majore.
Riscul de proliferare a acestei bacterii crește semnificativ atunci când temperatura apei depășește pragul de 20 de grade Celsius. Această bacterie, care prezintă un risc crescut pentru copii, nu vizează doar litoralul României, fiind identificată și în Marea Baltică și Marea Nordului.
Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), bacteria Vibrio (inclusiv speciile Vibrio vulnificus, V. parahaemolyticus și V. cholerae non-toxigenă) se înmulțește rapid când temperatura apei depășește 20°C și salinitatea este scăzută.
Aceste condiții sunt frecvent întâlnite în Marea Neagră vara, cu temperaturi de până la 25-26°C. Potrivit informațiilor din Jurnalul de Argeș, riscul crește semnificativ în lunile calde, afectând turiști și localnici, cu un pericol sporit pentru copii datorită imunității lor mai fragile.
Fenomenul este amplificat de încălzirea globală, care creează un mediu propice pentru Vibrio în apele de coastă.
Infecțiile cu Vibrio se manifestă prin gastroenterite, dureri abdominale, diaree, greață, febră moderată și iritații cutanate, dar în cazuri severe, bacteria poate pătrunde în sânge, cauzând septicemie, o complicație care necesită intervenție medicală urgentă.
Riscul este semnificativ mai ales pentru persoanele vulnerabile, în special copii sau cei cu răni deschise, riscul este semnificativ. Copiii cu zgârieturi sau leziuni pe piele sunt expuși la infecții prin contactul direct cu apa contaminată, iar consumul de fructe de mare crude sau insuficient gătite reprezintă o altă cale de transmitere.
Copiii cu zgârieturi sau leziuni pe piele sunt expuși la infecții prin contactul direct cu apa contaminată, iar consumul de fructe de mare crude sau insuficient gătite reprezintă o altă cale de transmitere. În cazul apariției gastroenteritei sau iritațiilor cutanate după contactul cu apa mării, consultarea de urgență a unui medic este esențială.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook