Simona Ionescu / Redactor Șef

Amazon cumpără MGM Studio pentru suma de 8,45 miliarde de dolari

Amazon cumpără MGM Studio pentru suma de 8,45 miliarde de dolari
James Bond are o nouă casă. Amazon și MGM au anunțat un acord de fuziune definitiv în baza căruia Amazon va achiziționa MGM.

Amazon cumpără MGM Studio, pentru suma de 8,45 miliarde de dolari. Astfel, MGM, celebra companie de film fondată în 1924, completează Amazon Studios. Aceasta din urmă s-a concentrat în primul rând pe producția de programe TV.

Amazon va ajuta la „conservarea patrimoniului MGM și catalogul de filme”. Și va oferi clienților un acces mai mare la aceste lucrări existente, se anunță într-un comunicat comun transmis.

Pentru Amazon, accesarea MGM – care are peste 4.000 de filme și 17.000 de emisiuni TV în portofoliul său – este o modalitate de a supraîncărca serviciul Prime Video cu o serie de titluri de divertisment bine cunoscute. În plus, Amazon anticipează posibilitatea de a extrage proprietăți Metro-Goldwyn-Mayer, cum ar fi Pink Panther, Rocky și francizele 007 pentru producții noi, scrie Variety.

Amazon cumpără MGM Studio

„Adevărata valoare financiară din spatele acestei înțelegeri este tezaurul (n.r. de proprietății intelectuale) din catalogul companiei, pe care intenționăm să îl reimaginăm și să-l dezvoltăm împreună cu echipa talentată a MGM”, a declarat Mike Hopkins, vicepreședinte senior al Prime Video și MGM, anunțând  înțelegerea.  „Este foarte interesant și oferă atâtea oportunități pentru povestiri de înaltă calitate”, a mai adăugat acesta.

Hopkins a menționat că producțiile MGM au câștigat în mod colectiv peste 180 de premii Oscar și 100 Emmy.  Studioul are aproximativ 800 de angajați la nivel global.

A doua mare achiziție Amazon

Acordul MGM este cea de-a doua cea mai mare achiziție Amazon. Urmează achiziției de 13,7 miliarde de dolari a Whole Foods în 2017. Amazon nu a spus când se așteaptă să închidă achiziția MGM, care este supusă aprobărilor de reglementare și altor condiții de închidere de rutină. Cu toate acestea, cei din interior cred că pactul va fi aprobat până la sfârșitul anului 2021. Prețul de cumpărare include și asumarea datoriei MGM.  MGM va continua să funcționeze ca o etichetă sub marca Amazon.

Kevin Ulrich, președintele MGM care a lucrat cu Hopkins pentru a încheia afacerea, a declarat: „Sunt foarte mândru că Leul MGM, care a evocat de mult Epoca de Aur a Hollywoodului, își va continua istoria. Ideea care a luat naștere de la crearea United Artists trăiește într-un mod în care intenționau inițial fondatorii, conduși de talent și de viziunea lor.  Oportunitatea de a alinia istoria MGM cu Amazon este o combinație plină de inspirație”.

Printre titlurile de film pe care Hopkins le-a chemat în anunțarea acordului MGM se numără „12 Angry Men”, „Basic Instinct”, „Creed” și „Rocky”, „Legal Blonde”, „Moonstruck”, „Poltergeist”, „Raging Bull”,  „Robocop”, „Tăcerea mielilor”, „Stargate”, „Thelma și Louise”, „Tomb Raider”, „The Magnificent Seven”, „The Pink Panther”, „The Thomas Crown Affair” – și, desigur,  seria James Bond.  Pentru televiziune executivul Amazon a citat „Fargo”, „The Handmaid’s Tale” și „Vikings”.

Contextul preluării MGM, o chestiune complexă în industria filmului

Pactul vine pe seama deciziei AT&T de a renunța la WarnerMedia și de a se combina cu Discovery, o înțelegere despre care mulți analiști de divertisment au prezis că va declanșa o nouă rundă de fuziuni și achiziții, în timp ce companiile media și jucătorii de streaming se luptă pentru a câștiga public.

Companiile de profil și-au exprimat șocul față de prețul pe care Amazon era dispus să îl plătească pentru studio.  Ei au crezut că studioul nu valorează mai mult de 5 – 6 miliarde de dolari, cu asumarea unor datorii.  Acest lucru s-a datorat, în parte, faptului că MGM împarte drepturile la franciza Bond cu Eon Productions.

Această companie, condusă de frații vitregi Barbara Broccoli și Michael G. Wilson, are un control asupra seriei cu spioni. Cu drepturi de a aproba totul, de la marketing la casting și de la distribuție la proiecte auxiliare.  Asta înseamnă că Amazon ar putea lupta pentru a obține semnarea oricărei mișcări pentru, să zicem, a pune următorul film Bond pe serviciul său de streaming, Amazon Prime.

Noile proiecte MGM Studio

Sub conducerea lui Michael De Luca, MGM a aliniat mai multe proiecte promițătoare. Amintim „Casa lui Gucci” a lui Ridley Scott, „Soggy Bottom” a lui Paul Thomas Anderson și „Proiectul Ave Maria”, o adaptare a romanului lui Andy Weir care va avea rolul principal al lui Ryan Gosling.

În ultimii ani, divizia de studiouri Amazon și-a mutat strategia către filmemai comerciale precum „Coming 2 America” și „Fără remușcări” și a stat deoparte de producțiile premiate, precum „Manchester by the Sea” și „Războiul rece”.  Nu este clar dacă De Luca se va muta la Amazon. Dar insiderii de la Hollywood cred că va juca probabil un fel de rol la streamer. Chiar și conducând divizia sa de film.

Cu ce bani se laudă Amazon

La sfârșitul primului trimestru al anului 2021, Amazon deținea 73,3 miliarde de dolari în numerar, echivalente de numerar și titluri tranzacționabile în bilanț, precum și datorii pe termen lung de 31,9 miliarde de dolari.  Atunci când companiile încheie „acorduri definitive semnificative”, SEC le cere să dezvăluie detalii despre astfel de tranzacții în documentele de reglementare.  Începând cu ora 9:30 dimineața ET miercuri, Amazon nu a depus nicio dezvăluire legată de acordul MGM, ceea ce sugerează că Amazon nu consideră că prețul de cumpărare de 8,45 miliarde dolari este important pentru afacerea sa.

Acordul Amazon de a cumpăra MGM pentru aproape 9 miliarde de dolari vine la o zi după ce procurorul general pentru Washington a intentat un proces antitrust împotriva colosului de comerț electronic. Acesta susține că Amazon se angajează în practici anticoncurențiale. Inclusiv stabilirea prețurilor, care au dus la creșterea prețurilor pentru consumatori.

Sursa foto: Instagram

Fulgy, băiatul Clejanilor, prins drogat la volan. Abia ce se lăuda că nu mai e dependent 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre