Simona Ionescu / Redactor Șef

Amenzi mari pentru cei ce aruncă haine la gunoi. Noi responsabilități pentru români

Amenzi mari pentru cei ce aruncă haine la gunoi. Noi responsabilități pentru români
Românii care aruncă hainele la gunoi vor risca amenzi colosale. Regula va fi valabilă atât pentru persoane fizice, cât și pentru entități juridice. De asemenea, primăriile vor intra și ele la cheltuială.

Conform ONU, industria modei este responsabilă de aproape 10% din totalul emisiilor de carbon, precum și de 20% din poluarea apelor la nivel global. De asemenea, 90% din fibrele textile provenite din haine și articole de îmbrăcăminte este ori incinerat, ori trimis la groapa de gunoi, ceea ce înseamnă peste 2.000 de haine aruncate pe minut. 

În acest context, Uniunea Europeană a impus statelor membre noi directive în ceea ce privește deșeurile textile. Astfel, începând cu 1 Ianuarie 2025, românii care aruncă la gunoi haine, fără a respecta măsurile impuse, riscă amenzi uriașe. 

Hainele, aruncate în containere speciale 

Noua lege prevede că românii care intenționează să facă ordine în garderobă și să arunce o parte din haine, vor putea fac asta doar în containere special amenajate. Practic, nu vor mai avea voie să amestece deșeurile textile cu cele menajere. 

Hainele vor putea fi aruncate de acum doar în containere speciale

Regula va fi valabilă și pentru producători, care vor trebui sa recicleze separat deşeurile, dar pe cheltuiala lor. De asemenea, vor avea obligația să  asigure predarea separată a acestor categorii de deşeuri.

Primăriile, obligate să ofere containere 

Noua lege pune primăriile la cheltuieli, căci vor fi nevoite să achiziționeze containere speciale de colectare pentru deșeuri textile. Acestea sunt o problemă din cauza materialelor care alcătuiesc produsul. În acest sens, toți producătorii de haine vor fi obligați să semneze un contract cu firmele de colectare a deșeurilor textile, care va implica costuri suplimentare. 

90% din fibrele textile provenite din haine și articole de îmbrăcăminte este ori incinerat, ori trimis la groapa de gunoi, ceea ce înseamnă peste 2.000 de haine aruncate pe minut.

Deocamdată nu se știe exact dacă în urma acestei noi directive vom plăti mai mult pe hainele pe care le vom cumpăra de anul viitor. Deja la Iaşi acest sistem funcţionează. Urmează să facă noi investiţii ca odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă să fie deja puşi la punct. Pentru asta s-au stabilit deja bugetele pentru anul viitor pentru a asigură cumpărarea acestor recipiente. 

Amenzi uriașe pentru cei ce încalcă legea 

În Capitală există deja o soluție în vigoare pentru această problemă. În parcările marilor magazine, oamenii pot pune hainele vechi într-un container special. 

Foarte important cu privire la noua directivă UE este că cei care nu respectă legea cu privire la reciclarea textilelor riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 60.000 de lei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre