Simona Ionescu / Redactor Șef

Antrenorul de volei de la Zalău, a cărui fiică a fost ucisă în școala din Belgrad, vorbește pentru prima oară de la tragedie: „Suntem oameni modești…”

Antrenorul de volei de la Zalău, a cărui fiică a fost ucisă în școala din Belgrad, vorbește pentru prima oară de la tragedie: „Suntem oameni modești…”
Fiica antrenorului de origine sârbă de la SCM Zalău, Dragan Kobiljski, a transmis primul mesaj public după moartea tulburătoare a fiicei sale. Copila, în vârstă de 13 ani, a fost împușcată în școala primară Vladislav Ribnikar, Belgrad, de un coleg. În atacul armat au murit alte șase fete, un băiat și paznicul școlii. Peste 15 copii au fost răniți, iar profesoara de Istorie, și ea împușcată, a fost salvată cu greu de medici.

Nimeni nu a găsit până în prezent o explicație pentru furia incredibilă a lui Kosta, un elev de clasa a VII-a, care a decis să fure armele tatălui său și să-și ucidă colegii de școală.

Elevul criminal era unul dintre cei bun la carte și provenea dintr-o familie de medici. Era liniștit, spun elevii, și nimeni nu s-ar fi așteptat ca el să fie autorul unuia dintre cele mai sângeroase masacre din istoria Serbiei.

A încercat să-l oprească pe atacator

Părinții victimelor sale cer acum autorităților să se ia măsuri ca un astfel de incident să nu se mai petreacă vreodată. Printre cei îndoliați se află și Dragan Kobiljski, antrenorul echipei de volei SCM Zalău. Fiica sa a murit „ca un erou”, spun colegii ei. A încercat să-l oprească pe elevul criminal, punându-se în fața lui. „De ce faci asta?”, ar fi întrebat ea, potrivit presei de la Belgrad care a stat de vorbă cu mai mulți copii supraviețuitori.

Kobiljski, fost voleibalist la Partizan și la numeroase cluburi franceze, o stea a sportului, a ales să vină să antreneze în România, la Zalău, pentru un salariu mai bun cu care să-și întrețină familia. Vestea că una dintre fiicele sale a murit l-a distrus.

Într-o primă reacție publică, Dragan Kobiljski a mulțumit tuturor pentru dorința de a aduce un mesaj de conștientizare în societate după un eveniment atât de tragic, dar a precizat că familia nu dorește ca moartea fiicei lor să fie evidențiată în vreun fel.

„Stimate domnule sau doamnă,

Apreciem dorința dumneavoastră de a aduce măcar un mesaj de susținere în urma unei astfel de tragedii sau de îndemnare pentru societate de a reveni la adevăratele valori și a sta în calea răului din jurul nostru. Suntem oameni modești, care vrem doar să ne trăim durerea în tăcere. Nu ne place și nici nu suntem de acord cu menționarea copilului nostru mai mult, în raport cu ceilalți copii uciși în mod tragic și a celor grav răniți, pentru că toți sunt ființe frumoase, iar durerea părintească și frățească este aceeași în toate familiile îndoliate”, a transmis Dragan Kobiljski.

Fie ca Dumnezeu să ne protejeze de mânie și amărăciune

Și soția sa, Nina, a transmis un mesaj în care spune că apreciază cuvintele de consolare și de sprijin care vin din toate părțile lumii.

„Mulțumim foarte mult tuturor, apreciem infinit fiecare cuvânt de mângâiere și sprijin, ca o lumină pâlpâitoare în cel mai adânc întuneric. Ne rugăm pentru toți îngerii noștri și pentru gardianul lor ceresc Drăgan (n. paznicul școlii, ucis și el în atac). Ne rugăm pentru prietenii noștri răniți și pentru profesoara noastră. Pe cât de mult rămânem fără cuvinte din cauza durerii pierderii copiilor noștri și a durerii pentru cei care suferă, pe atât de mult ne bucurăm pentru toți cei care au reușit să se salveze. Fie ca Dumnezeu să ne protejeze de mânie și amărăciune, să ne dea putere și iubire, ca să supraviețuim cumva acestei dureri”, a scris mama fetiței decedate.

Masacrul de la școala primară Vladislav Rybnikar a avut loc pe 3 mai,  la ora 8.40 dimineața, când un elev de clasa a șaptea a intrat în școală cu două pistoale și a tras 48 de gloanțe în colegii săi. A ucis opt elevi și un agent de securitate, după care a sunat el însuși la poliție și a raportat crima.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre