Regizoarea Sanda Manu a murit la vârsta de 89 de ani. Anunțul a fost făcut azi de celebra actriță Oana Pellea. „Când îți pleacă o parte din suflet… îl petreci în Tăcere. Bucata mea de suflet care a plecat la Domnul, astăzi, în Săptămâna Luminată…Doamna Sanda Manu… Tăcere. Rugă. Multă iubire. Enormă recunoștință. Și iar…iubire. Și iar…tăcere”, a transmis actrița.
Teatrul Național din Timișoara a transmis, de asemenea, un mesaj emoționant: „Regizoarea Sanda Manu ne-a părăsit în această zi. A fost o prezență constantă, integră, deopotrivă decentă și dinamică a spațiului teatral românesc. Sanda Manu și-a hrănit redutabila forță și profesionalismul din rara, înalta sa calitate umană. S-a impus atât ca regizor, cât mai ales ca pedagog, iar cele două atribute, coexistând, au ridicat ștacheta tuturor celor cu care a lucrat de-a lungul timpului.
„Voi spune că acolo unde se află Sanda Manu se naște o școală de teatru”, scria un cronicar.
La începutul anilor 2000, Teatrul Național din Timișoara a avut șansa unor inegalabile lecții despre teatru cu Sanda Manu, și, ca rezultat, a unui admirabil spectacol cu Visul unei nopți de vară, iar Sanda Manu a revenit la Naționalul timișorean și pentru o serie de Ateliere de arta actorului care și-au pus o amprentă clară pe trupa teatrului.
Cu implicarea ei, cu felul ei direct și cu umorul ei, cu capacitatea ei de a ajunge mereu la esență, Sanda Manu a dat încredere studenților săi și actorilor cu care a lucrat. Mesajul pe care întreaga sa operă îl transmite actorilor, studenților și publicului este acela că, orice s-ar întâmpla, viața și teatrul merg mai departe.
Sanda Manu a plecat dintre noi cu demnitatea și discreția pe care numai curajul adevărat le are. Trupa Teatrului Național din Timișoara regretă dispariția ei. Odihnească în pace”.
Sanda Manu a fost unul din cei mai premiați regizori români
Sanda Manu s-a născut în anul 1933 și a absolvit cursurile Facultății de Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București (IATC). Ulterior, a lucrat ca regizor de teatru și de televiziune. În plus, a fost profesor universitar la IATC (în prezent în Universitatea Națională de Arta Teatrală și Cinematografică).
Celebra regizoare și-a terminat cariera de profesor la Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret. Ca regizor, a montat spectacole în Germania și Statele Unite, a avut turnee în străinătate, la Belgrad, Varșovia, Moscova, Riga și Berlin.
Regizoarea a primit Premiul de Excelență al UNITER 1992 și Premiul pentru regia spectacolului „Bolnavul închipuit” (de Moliere) de la Teatrul Național din Cluj, la Festivalul de Comedie de la Galați, în 2003. Nu în ultimul rând, regizoarea a mai primit și Premiul UNITER pentru întreaga activitate în 2008, iar un am mai târziu i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa al UNATC.
Mulțumim, Doamnă Sanda Manu pentru tot ce ne-ați oferit!
Sursa foto: YouTube
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook