Simona Ionescu / Redactor Șef

Anunțul așteptat de milioane de români: luna viitoare intră banii pe carduri

Anunțul așteptat de milioane de români: luna viitoare intră banii pe carduri
Ajutorul pentru plata facturilor la energie va continua să fie acordat de stat și în viitorul sezon rece. Este un anunț așteptat de mulți români.

Luna viitoare intră banii pe cardurile pentru energie, anunțul așteptat de milioane de români a fost făcut. Oamenii vor beneficia de bani în plus, beneficiarii de vouchere de energie urmând să primească o nouă tranșă, a doua, ca ajutor pentru plata facturilor.

După ce au primit prima tranșă din ajutorul pentru plata facturilor la energie în luna februarie, cele 2,1 milioane de familii de pensionari beneficiare ale voucherele de energie vor primi a doua tranșă pentru plata facturilor, luna viitoare. Valoarea acesteia este de 700 de lei de familie.

Pensionarii folosesc acești bani pentru a achita facturile la energie, fiind vorba de un total de peste patru milioane de persoane care primesc ajutorul din partea statului, iar bugetul total al programului este de 2,8 miliarde de lei. Conform regulamentului de acordare al ajutorului, beneficiarii trebuie să cheltuie banii achitând facturile aferente până în data de 31 decembrie 2023.

Luna viitoare intră banii pe carduri

Anunțul privind virarea celei de-a doua tranșe de bani din ajutorul pentru plata facturilor la energie a fost făcut de fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș. Acesta a declarat că banii se acordă în două tranșe, cea de-a doua urmând să fie virată pe cardurile de energie în luna septembrie 2023. „Reamintesc faptul că din septembrie vom furniza alți 700 de lei pe cele 2,1 milioane de carduri”, a precizat Marcel Boloș.

Acest ajutor financiar poate fi utilizat pentru plata electricității, a gazului, a energiei termice în sistem centralizat, dar și pentru achiziția de butelii pe gaz, a lemnelor de foc, păcurei, paleților și a altor materiale care pot fi folosite la încălzirea locuințelor. Sprijinul este acordat persoanelor cu pensii mai mici de 2.000 de lei pentru compensarea prețurilor la energie. Acesta are o valoare nominală de 1.400 lei. Acesta este acordat pe loc de consum/gospodărie, în două tranșe.

Așa cum am arătat, prima tranșă, în valoare de 700 de lei, a fost acordată în luna februarie, iar cea de-a doua se va acorda în septembrie. În continuare, anul următor, aceste tranșe de bani acordate românilor vulnerabili, cu pensii mici, vor continua. De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că în iarna 2023-2024, prețurile la energie vor fi plafonate. Același lucru s-a întâmplat și anul trecut.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre