Examenele orale de la Bacalaureat nu se vor susține, ci se vor echivala cu notele obținute de liceeni din timpul celor patru ani de studii, prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației. Proiectul de OUG contrazice anunțul făcut joi de ministrul Ligia Deca potrivit căruia probele acestea ar fi urmat să aibă loc. amintim însă că, pe 6 iunie, tot Deca a anunțat că probele de competență ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului.
Anunțul Ministerului Educației
Vineri, Ministerul Educației anunță oficial, pe site-ul instituției că „În contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar, proiectul de act normativ prevede următoarele: La examenul național de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale,
probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”.
„Pentru a proteja interesele legitime ale elevilor, Ministerul Educației a inițiat proiectul de ordonanță de urgență pentru instituirea unor măsuri privind buna funcționare a sistemului de învățământ în anul școlar 2022 – 2023, în ceea ce privește organizarea examenului național de bacalaureat, a evaluării elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a și a concursului național de ocupare a posturilor didactice de predare din învățământul preuniversitar”, precizează Ministerul.
Ministerul Educației mai anulează două examene
Aceeași OUG prezentată de Ministerul Educației prevede anularea pentru anul acesta a evaluării naționale a elevilor de clasa a VI-a și anularea probei practice din examenul de titularizare 2023 (titularizarea este examenul de angajare a profesorilor în școli).
Calendarul modificat al examenului național de Bacalaureat 2023
29 mai – 13 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
26 iunie 2023: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
29 iunie 2023: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00
4—6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook