FBI avertizează să evitați apelul care vă poate goli contul bancar în doar câteva secunde. Înșelătoria a făcut numeroase victime până acum. Hoții se dau drept reprezentanți ai companiilor cunoscute și susțin că au sunat ca să ofere suport tehnic pentru diferite probleme care le-ar putea avea produsele sau serviciile lor. Cu această înșelătorie, hoții pot goli conturi bancare în doar câteva secunde, scrie The Sun. Hoții se prefac că oferă suport tehnic, pentru a accesa de la distanță computerul victimelor.
Apelul care poate goli contul bancar în câteva secunde
Dacă primesc acces la computere, prin programe speciale, cum ar fi AnyDesk sau TeamView, pot căuta date personale și informații bancare de pe dispozitiv.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
„Aproape toată lumea a primit un astfel de apel. Și continuăm să le primim pentru că funcționează” susțin reprezentanții FBI. Aceștia arată că este posibil inclusiv ca hoții să folosească și tehnici prin care numărul de telefon de pe care te apelează să pară că aparține unei companii de încredere. Apoi vor cere victimei să instaleze aplicații care le vor oferi apoi acces total la dispozitiv și la informațiile stocate pe el.
„Unii oameni se panichează și trimit bani sau dau acces la computer. Își compromit identitatea și informațiile financiare în acest proces”, au continuat reprezentanții FBI.
O companie serioasă nu face niciodată așa ceva
Agenții atrag atenția că o companie tech nu va cere să suni la un număr de telefon specific diferit, pentru a rezolva o problemă pentru care te-a contactat tot ea. Experții susțin că nu trebuie să oferi informații personale străinilor. Mai mult, nu trebuie să le oferi nici acces la distanță la dispozitivul tău.
Dacă ai fost contact printr-o astfel de înșelătorie, trebuie să îți contactezi imediat banca sau băncile unde ai conturi. Pentru că, dacă în urma apelului ai urmat pașii recomandați de hoți, e posibil ca aceștia să fi primit acces la informațiile tale bancare. Prin urmare este recomandat să contactezi banca ta imediat, pentru a putea opri tranzacțiile.
Mai poți face o verificare de software pentru a găsi și șterge malware-ul. În plus, chiar dacă nu ai avut de-a face cu astfel e apeluri dubioase, experții recomandă să ai un software antivirus instalat pe dispozitiv. În plus, dacă primești un email sau un mesaj de la cineva necunoscut care conține un link sau u document atașat, sub nicio formă acestea nu trebuie accesate. Chiar și imaginile pot include viruși capabile să afecteze dispozitivele pe care se instalează.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook