Simona Ionescu / Redactor Șef

Aplicațiile care susțin că poți cu ajutorul lor să vezi cine ți-a vizitat profilul Facebook, înșelătorie sau nu?

Aplicațiile care susțin că poți cu ajutorul lor să vezi cine ți-a vizitat profilul Facebook, înșelătorie sau nu?
Și tu te întrebi cine ți-a vizitat profilul de Facebook? Îți spunem că nu ești singurul care face acest lucru.

De altfel, ar fi util să știi dacă un fost partener de viață încă te „spionează” sau dacă un posibil angajator face verificări cu privire la trecutul tău. Așadar, e posibil să afli cine ți-a vizualizat profilul?

E posibil să vezi cine ți-a vizitat profilul?

Răspunsul este nu. Facebook, care te va anunța cine a făcut screenshot la o conversație, nu permite această opțiune. Dar lucrurile nu sunt atât de simple, iar unii ar putea cădea pradă unor capcane.

Este o politică oficială companiei Meta, precizată clar în secțiunea Ajutor: „Nu, Facebook nu permite oamenilor să monitorizeze cine le vede profilul”.

Însă nu întotdeauna a fost așa. Aparent, scrie Reader’s Digest, Facebook a permis temporar acest lucru, pe aplicația de iOS pentru iPhone. Acest lucru s-a întâmplat în 2018, în preajma izbucnirii scandalului Cambridge Analytica. Evenimentul a scos la iveală breșe de securitate în ceea ce privește datele personale, susține Eric Griffith, editor la PCMag.com.

În perioada în care această opțiune a fost disponibilă, utilizatorii au putut vedea cine le-a vizitat profilul sau le-au văzut postările în ultimele 30 de zile. Opțiunea nu mai este disponibilă în prezent.

La polul opus, LinkedIn, rețeaua specializată în conexiunile de business, permite anumitor utilizatori – cei care plătesc pentru varianta premium – să vadă cine le-a vizitat profilul.

„Linked In este singurul serviciu, dintre câte știu, care permite asta”, a spus Griffith. Facebook, în schimb, nu a oferit o astfel de posibilitate, în ciuda zvonurilor care au circulat în mediul online.

Cum să eviți capcanele

Facebook nu îți permite să afli cine ți-a vizitat contul personal. În schimb, platforma îți dă voie să vezi cine te urmărește sau ți-a dat unfollow. Dacă încerci să forțezi subiectul, tentat de aplicațiile sau extensiile de browser care susțin că îți vor arăta astfel de informații, s-ar putea să ai probleme.

„Facebook nu vrea ca aplicațiile third-party să ofere astfel de date sensibile și chiar le cere utilizatorilor să le raporteze. Pentru siguranța ta, dacă o aplicație obține aceste informații, ce altceva poate obține de la tine? Aproape sigur îți vor fura date personale dacă” ar putea, susșine Eric Griffith, editor PCMag.com.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre