Simona Ionescu / Redactor Șef

Are 19 ani și este noua revelație a tenisului românesc. „O văd în primii 10”, spune primul ei antrenor

Are 19 ani și este noua revelație a tenisului românesc. „O văd în primii 10”, spune primul ei antrenor
Tenisul românesc pare să livreze tot mai mulți sportivi talentați, cu rezultate deosebite. După Simona Halep, care a reușit performanțe încă neegalate de alți compatrioți ai ei, alți sportivi români au rezultate notabile. Iar acum, un nou numele e pe buzele tutor. Timișoreanca a reușit o performanță superbă.

Noua revelație a tenisului românesc este o jucătoare din Timișoara, practic, încă adolescentă. Ea a reușit performanța ca la doar 19 ani să ajungă în turul 2 la turneul de la Wimbledon 2024. Primul ei antrenor a declarat în exclusivitate pentru Rețete și vedete cum o vede în câțiva ani.

Anca Todoni a fost surpriza turneului de la Wimbledon 2024, unde alte românce nu au reușit meciuri prea bune. În ziua în care Irina Begu, Sorana Cîrstea și Jaqueline Cristian au fost eliminate în primul tur, Anca Todoni a strălucit pe terenurile londoneze. Venită din calificări, ea a obținut trei victorii consecutive împotriva unor jucătoare precum Makarova (177 WTA), Birrell (132 WTA) și Parrizas-Diaz (165 WTA).

Anca Todoni
Anca Todoni a fost surpriza turneului de la Wimbledon 2024 (Instagram)

În plus, a avut parte de noroc atunci când adversara sa din primul tur, Elisabetta Cocciaretto (43 WTA), s-a accidentat și a fost înlocuită în ultimul moment cu Olga Danilovic (Serbia, 23 de ani, 116 WTA), venită, și ea, din calificări. Deși Danilovic e considerată considerabil sub nivelul lui Cocciaretto, Todoni nu avea amintiri plăcute de la întâlnirea anterioară cu sârboaica de 23 de ani. În luna mai, la French Open, Danilovic o învinsese în primul tur al calificărilor cu scorul de 6-1, 4-6, 6-1, blocându-i astfel accesul în tabloul principal.

Astfel, pentru prima dată pe tabloul unui Grand Slam, timișoreanca în vârstă de 19 ani și-a luat revanșa la Wimbledon 2024 împotriva Olgăi Danilovic, impunându-se în două seturi: 7-5, 6-1, într-un meci care a durat o oră și 23 de minute. Victoria i-a adus nu doar satisfacția revanșei, ci și un cec generos de 110.000 de euro pentru calificarea în turul doi, unde o așteaptă americanca Coco Gauff (20 de ani, locul 2 WTA). Deși este văzută ca un outsider ce urmează, a devenit clar pentru toată lumea că Anca Todoni are un potențial uriaș și poate surprinde din nou la acest nivel competițional.

Timișoreanca, în premieră pe tabloul unui Grand Slam

Anca Todoni și-a făcut debutul pe tabloul principal al turneului WTA la Transylvania Open 2024, în luna februarie, după ce a primit un wildcard. În aprilie, clasată pe locul 217, ea s-a calificat pe tabloul principal de simplu la Copa Colsanitas 2024 din Bogota, Columbia, și a învins-o pe Lucrezia Stefanini în prima rundă. Ca urmare, ea a trecut în primii 200 în clasament.

În iunie, Anca Todoni a câștigat primul său titlu WTA 125 la Bari, învingând-o pe Panna Udvardy, și a urcat pe locul 136 mondial, în data de 10 iunie 2024. Tânăra din Timișoara a ajuns în premieră pe tabloul unui Grand Slam, la Wimbledon 2024.

Ce nu știați despre tenismena Anca Todoni

Născută pe 5 martie 1995 la Timișoara, Anca Todoni și-a valorificat excelent pasiunea pentru tenis. Ea a început practicarea „sportului alb” la vârsta de 6 ani și jumătate, dezvăluie primul antrenor al tinerei. A fost adusă la teren de către tatăl ei care, la rându-i, în copilărie, a jucat tenis și a participat la competiții. Decizia pentru tenis a venit la recomandarea medicilor, care au sugerat familiei să o canalizeze spre activități sportive în aer liber.

Anca Todoni
Timișoreanca Anca Todoni practică tenisul de la vârsta de 5 ani și jumătate (Instagram)

„A început antrenamentele de la vârsta de aproape 6 ani și, timp de 11 ani s-a antrenat la Timișoara. De doi ani și jumătate Anca Todoni se antrenează la București. Anca a fost foarte serioasă de mică, fără ca noi să ne propunem o carieră competițională majoră.  

Ei i-a plăcut foarte mult tenisul și, pas cu pas a trecut la niveluri superioare”, a declarat în exclusivitate pentru Rețete și Vedete primul antrenor al tinerei sportive, Paul Tetileanu. Acesta s-a declarat mândru și fericit de fosta lui sportivă și a mărturisit că o vede foarte departe. „Știind-o serioasă și competitivă, mă așteptam la o asemenea performanță. O văd în primii 10 sportivi din lume, în anii care vin”, a mai spus antrenorul.  

Anca Todoni a urcat constant în clasamentul mondial

Înainte de acest sezon, Anca Todoni a concurat exclusiv în turneele ITF, considerate o treaptă inferioară în lumea tenisului feminin. A strâns cinci titluri și a ajuns în trei finale pierdute. Datorită acestor performanțe, Todoni a urcat constant în clasamentul mondial de la un sezon la altul. Iată pe ce poziții s-a situat la finalul fiecărui an:

2021: 1.433 WTA

2022: 821 WTA

2023: 244 WTA

2024: 118 WTA

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri