Simona Ionescu / Redactor Șef

O mare glorie a tenisului, azi personaj al știrilor mondene. Cu 51 de ani în urmă, românul era ovaționat de o lume întreagă

O mare glorie a tenisului, azi personaj al știrilor mondene. Cu 51 de ani în urmă, românul era ovaționat de o lume întreagă
România nu duce lipsă de talente și vedete în diverse domenii, care au dus faima țării în toate colțurile lumii. Sportivii români sunt cunoscuți din Africa până în Asia, iar numele unora dintre ai au intrat în istorie. Când vine vorba de tenis, țara noastră se poate mândri cu mai mulți sportivi care s-au umplut de celebritate.

O mare glorie a tenisului a devenit, azi personaj al știrilor mondene. Cu 51 de ani în urmă, românul era ovaționat de o lume întreagă. La data de 5 iunie 1973 românul Ilie Năstase a câștigat turneul de tenis de la Roland Garros. Victoria lui a însemnat o filă unică în istoria tenisului autohton.

Ilie Năstase este singurul jucător român care a câștigat turnee de Grand Slam la simplu, triumfând cu un an înainte la US Open. A fost, de asemenea, primul număr 1 mondial în Era Open a clasamentului ATP.

Românul a fost ovaționat de o lume întreagă

Un moment memorabil rămâne ediția din 1973 a Internaționalelor Franței, unde Năstase nu a pierdut niciun set, pornind ca favorit numărul doi, după americanul Stan Smith.

La 5 iunie 1973 românul Ilie Năstase a fost ovaționat de o lume întreaga (Captură YouYube)

În primul tur, Năstase l-a învins pe chilianul Pinto Bravo cu scorul de 6-2, 6-4. Apoi, a trecut de cehul Jiri Hrbec cu același scor, 6-2, 6-4. În continuare, a întâlnit un adversar german, Jurgen Fassbender, pe care l-a învins cu 6-2, 6-1, 6-3. În optimi, s-a confruntat cu francezul Francois Jauffret și a câștigat cu 6-4, 6-2, 6-4.

În sferturile de finală, l-a învins pe britanicul Roger Taylor cu 6-0, 6-2, 7-6, iar în semifinale, pe americanul Tom Gorman cu 6-3, 6-4, 6-1. În finală, Ilie Năstase l-a învins pe Nikola Pilic din Iugoslavia cu scorul de 6-3, 6-3, 6-0.

„N-am făcut-o expres, s-a întâmplat să nu pierd”

Avea 26 de ani când a cucerit titlul la Roland Garros. „N-am făcut-o expres, s-a întâmplat să nu pierd niciun set”, a declarat Ilie Năstase, într-o intervenție de acum mai mulți ani, la un post de televiziune.

În vârstă de 77 de ani, Ilie Năstase (n. 19 iulie 1946, București) este unul dintre cei mai importanți jucători de tenis ai anilor 1970. A fost  numărul unu mondial de două ori, în 1972 și 1973. De-a lungul carierei sale, Ilie Năstase a câștigat 57 de titluri la simplu, printre care se numără US Open în 1972 și Roland Garros în 1973.

Câștigarea turneului de tenis de la Roland Garros de către Ilie Năstase a însemnat o filă unică în istoria tenisului autohton (captură video YouTube)

La dublu, a obținut victorii la turneele de la Wimbledon în 1973, Roland Garros în 1970 și US Open în 1975. A câștigat de asemenea de patru ori Turneul Campionilor, în anii 1971, 1972, 1973 și 1975. Pentru echipa de Cupa Davis a României a jucat timp de 18 ani, disputând 146 de meciuri de simplu și dublu, câștigând 109 dintre acestea. Alături de Ion Țiriac, a fost finalist al Cupei Davis de trei ori, în 1969, 1971 și 1972.

Nu în ultimul rând, a ocupat locul doi în competiția de simplu de la Wimbledon de două ori: în 1972, când a jucat finala împotriva lui Stan Smith, și în 1976, când a întâlnit pe Björn Borg.

„Nasty” – personaj de știri mondene

Năstase era cunoscut pentru glumele sale din arenă și pentru reputația de a folosi tactici agresive, multe dintre acestea fiind de succes. De aici a primit porecla „Nasty” („Răutăciosul”) în urma câtorva incidente. La 77 de ani, Ilie Năstase a devenit însă subiectul știrilor mondene și mai puțin al articolelor legate de competițiile tenisului mondial.

Datorită ieșirilor de pe teren, Ilie Năstase s-a ales cu apelativul „Nasty” (Instagram)

În legătură cu el circulă un mit, că ar fi avut 2.500 de iubite. Nu au fost chiar atâtea, dar au fost multe. Iar multe din ele au fost celebre. A avut o relație cu cântăreața Diana Ross, a fost căsătorit de patru ori, are cinci copii, și acum are o soție mai tânără cu 30 de ani ca el, pe Ioana Simion. Cu care, la începutul relației s-a mai certat, apoi s-au împăcat.

Ce spune Ilie Năstase despre cele 1500 de iubite

„Nasty” nu s-a sfiit să spună, atunci când a fost întrebat dacă preferă o blondă sau o brunetă că le preferă pe ambele, împreună. Și a explicat, cu ani în urmă, cum a apărut povestea cu 2500 de iubite, în contextul în care nu a numărat niciodată frumusețile cu care a ajuns în pat. A fost o manevră de marketing, pentru ca biografia sa să fie mai vandabilă.

La 77 de ani, Ilie Năstase e de cele mai multe ori subiect de știri mondene (Instagram)

„Treaba asta a plecat de la domnișoara care a scris biografia mea, cea care scrisese și biografia lui Beckham. Voia ceva ca să vindem cartea, îmi tot spunea asta. Eu îi explicam că în autobiografie nu poți să minți. Poți să faci o carte de ficțiune, așa da.

Ea îmi tot zicea că nu, mă tot bătea la cap zi de zi, că înregistram în Franța, unde aveam eu casa. Și la un moment dat, pe la ora 11, după ce am luat două, trei pahare, i-am spus: Uite, vreau să-ți spun adevărul, nu ți l-am spus până acum. Au fost 2500!. Și ea zice: E, așa te vreau!. Și de-asta a apărut 2500, dar nu e adevărat”, a explicat la sport.ro Ilie Năstase.

Ilie Năstase este căsătorit cu o femeie cu 30 de ani mai tânără decât el (Instagram)

Ar mai fi de amintit că a scris el însuși câteva romane, în limba franceză, în anii 1980, că a intrat în politică în anii 1990, iar în 1996 a candidat la Primăria Capitalei. Între timp, a  primit și gradul de general.

Ilie Năstase a scris romane, și-a publicat biografia, a devenit general și a vrut să fie primarul Bucureștiului (Instagram)

În 2005, celebra revistă Tennis din SUA l-a plasat pe locul 28 în lista celor „40 cei mai mari jucători de tenis din ultimii 40 de ani”.  Ilie Năstase a fost desemnat de 4 ori „Cel mai bun sportiv român al anului” în 1969, 1972, 1973 și 1974.  Nu în ultimul rând, a fost plasat pe locul 2 în topul celor care au câstigat de cele mai multe ori trofeul „Tennis Masters Cup”, deținând 4 astfel de premii.

Sursa foto: Pixabay, Arhivă, capturi video YouTube, Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre