Simona Ionescu / Redactor Șef

Arheologii au descoperit o comoară de artefacte din foiță de aur, îngropate de 3.000 de ani

Arheologii au descoperit o comoară de artefacte din foiță de aur, îngropate de 3.000 de ani
O comoară de artefacte istorice din foiță de aur, care au fost îngropate timp de aproape 3.000 de ani, a fost descoperită în Egipt de arheologi.

Arheologii au găsit 53 de morminte Tel-El-Dir, un complex funerar din orașul Damietta, care erau pline cu figurine, ceramică, monede și o oglindă. Echipa crede că artefactele ar putea dezvălui secretele vechilor egipteni datând din epoca bronzului, în special despre eforturile de comerț exterior ale orașului.

Artefactele datează din perioada târzie a Egiptului

Un total de 38 de monede descoperite la fața locului datează din perioada ptolemeică (304-30 î.Hr.), când unul dintre descendenții generalului Alexandru cel Mare a condus Egiptul. Se crede că artefactele și mormintele datează din perioada târzie a Egiptului, din 664 î.Hr. până în 332 î.Hr., când Damietta servea drept centru al comerțului exterior cu orașele din Marea Mediterană.

Zeii sunt asociați cu oracole și profeții

Se crede că artefactele datează din perioada târzie a Egiptului, din 664 î.Hr. până în 332 î.Hr., când Damietta a servit drept centru al comerțului exterior cu orașele din Marea Mediterană

„Ceramica a fost probabil schimbată cu alte orașe, dar monedele de bronz găsite într-un vas de ceramică sunt cele care indică tulburările care au lovit orașul Damietta. Monedele păreau să fie gravate cu capul zeului grec Zeus și al zeului egiptean Ammon.

Acești zei sunt asociați cu oracole și profeții, monedele sunt de la sfârșitul secolului al III-lea”, a declarat pentru Live Science Thomas Faucher, directorul Centrului pentru Studii Alexandrine din Egipt, care nu a fost implicat în această cercetare.

Monedele au fost ascunse de cineva care nu dorea să îndeplinească cerințele noilor conducători

Când monedele au fost puse în circulație în 206 î.Hr., țara trecea printr-o revoltă de amploare condusă de doi egipteni nativi, faraonii Horwennefer și Ankhwennefer, care și-au propus să răstoarne dominația greacă.

Grecii antici au păstrat controlul asupra națiunii, introducând o nouă limbă, religie și un nou mod de viață, ceea ce a provocat o ruptură între cele două grupuri. După revoltă, a avut loc o retragere în masă a monedelor, iar acestea au primit marcaje suplimentare.

Cu toate acestea, cele 38 de monede de bronz găsite de arheologi fuseseră ascunse de cineva care nu dorea să îndeplinească cerințele noilor conducători. 

Cum au fost construite mormintele

Acești zei sunt asociați cu oracole și profeții, ceea ce datează monedele de la sfârșitul secolului al III-lea. Cercetătorii au găsit statuete din foiță de aur cu simboluri religioase și idoli egipteni antici, inclusiv Ochiul lui Horus, care au dezvăluit că persoanele decedate erau persoane cu un statut social ridicat

Specialiștii spun că noua descoperire ar putea oferi mai multe detalii despre evenimentele care au avut loc și ar putea explica mai în detaliu de ce egiptenii antici au ascuns aceste obiecte. Cu toate acestea, cercetătorii nu au confirmat oficial dacă monedele au fost îngropate în timpul revoltei.

Mormintele au fost construite cu cărămizi peste camerele de depozitare care conțineau bunuri funerare. Există și un mormânt „uriaș” care conține mai multe rămășițe ce ar fi putut aparține unei clase sociale superioare.

Zeu cu cap de șoim și păsări ba cu aripi, cap și brațe umane

Mormântul are și o colecție de artefacte din foiță de aur, cum ar fi statui religioase și idoli egipteni antici, inclusiv Ochiul lui Horus. E vorba un zeu cu cap de șoim care era purtat ca o amuletă despre care se credea că are puteri protectoare.

S-au mai găsit ruguri funerare, care erau structuri de lemn folosite pentru incinerarea cadavrelor, și figurine din foiță de aur remarcabile pentru că par să reprezinte „păsări ba”. Acestea erau creaturi mitologice care aveau aripi, cap și brațe umane și despre care se credea că veghează asupra spiritului celui decedat pe măsură ce trece în viața de apoi.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre