Simona Ionescu / Redactor Șef

Armament. China poate produce „bombardamente orbitale”, anunță armata SUA

Armament. China poate produce „bombardamente orbitale”, anunță armata SUA
O rachetă hipersonică a Chinei a fost lansată pe orbita terestră. Aceasta este cea mai nouă tehnologie în armament de război, iar oficialii SUA nu se simt confortabil.

Specialiștii susțin că racheta hipersonică a Chinei poate rămâne pe orbita terestră cât de mult vor cei care o controlează.

China are cheia lumii. SUA anunță că rivalii au arme cu care pot produce „bombardamente orbitale”

Conform informațiilor oferite de generalul-locotenent Chance Saltzman, adjunctul şefului Operaţiunilor Spaţiale (cyber şi nucleare) din cadrul Forţelor Spaţiale ale SUA, noua rachetă hipersonică a Chinei poate fi menținută oricât pe orbita terestră. Ce înseamnă asta? Că armata chineză ar putea oricând să lanseze „bombardamente orbitale” asupra oricărei ţinte. „Cred că vorbim despre un sistem cu totul diferit. Un aşa-numit „sistem de bombardament orbital”, a mai spus generalul.

Prin ce se deosebește racheta hipersonică de rachetele clasice

Între rachetele hipersonice ale Chinei și cele clasice există o mare diferență. Cele balistice fac un zbor suborbital, pe o traiectorie balistică uşor de determinat.

Rachetele hipersonice ale Chinei, în schimb, pot rămâne pe orbita terestră cât vor cei care o controlează. Un alt mare avantaj este că inamicii nu pot ști momentul exact în care racheta ajunge la țintă. În schimb la rachetele clasice lansarea poate fi observată din satelit. Mai mult, specialiștii spun că rachetele hipersonice au viteze de peste cinci ori mai mari decât cea a sunetului, adică aproximativ 6.200 de kilometri/oră.

Forțele Spațiale SUA trebuie să găsească modalități de contracarare

În această situație, spune generalul, Forțele Spațiale SUA trebuie să găsească modalități de a contracara.  „Este necesar, în opinia mea, ca Forţele Spaţiale americane să se asigure că putem dezvolta acele capacităţi care să ne permită să monitorizăm astfel de arme, înainte de a fi lansate, la modul ideal.

Dar şi pe întreaga durată a funcţionării lor, indiferent dacă sunt pe orbită sau nu”, a declarat Saltzman. Luna trecută, șeful Statelor Majore Întrunite ale Armatei SUA, generalul Mark Milley, a tras semnale de alarmă privind progresele pe care China le-a înregistrat în domeniul armelor hipersonice, afirmând că Beijingul este foarte aproape de „un moment Sputnik”.

Sursă foto: digi24

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre