Simona Ionescu / Redactor Șef

Așa îți calculezi singur pensia și vezi dacă statul te-a furat! Nu doar anii de muncă se pun la vechime

Așa îți calculezi singur pensia și vezi dacă statul te-a furat! Nu doar anii de muncă se pun la vechime
Recalcularea pensiilor a stârnit multe discuții în spațiul public, iar nu puțini au fost cei care au avut nemulțumiri după ce au primit noile decizii. Fiecare pensionar poate însă să își calculeze singur pensia și să vadă dacă statul l-a furat sau nu la bani. Ideea este că la vechime nu se pun doar anii de muncă.

Pentru a fi lămuriți dacă valoarea pensiei a fost stabilită corect, puteți face calculul și singuri, acasă. Oricine poate să își calculeze pensia și să vadă dacă statul a furat sau nu. Nu doar anii de muncă se pun la vechime. Legea este foarte clară în acest sens, chiar dacă s-a stabilit o nouă formulă de calcul al pensiei.

Orice pensionar știe că vechimea în muncă este extrem de importantă în momentul în care se stabilește valoarea pensiei după anii de muncă. Conform noii legi a pensiilor, sunt recompensați anii petrecuți în câmpul muncii, dar, pentru fiecare an muncit în plus, se acordă puncte bonus. Prin urmare, pentru a afla exact valoarea pensiei, trebuie să înmulțiți numărul de puncte obținute pe baza vechimii cu valoarea punctului de referință. Acesta a fost stabilit, prin lege, la valoarea de 81 de lei. Pentru recalcularea pensiei, noua formulă a intrat în vigoare la 1 septembrie 2024.

Așa îți calculezi singur pensia și vezi dacă statul te-a furat

Formula de recalculare a pensiei este simplă. Iată cum trebuie să faceți calculul. Formula de calcul a pensiei este următoarea:

VPR (valoarea punctului de referință = 81 de lei) × numărul de puncte (puncte de contributivitate + puncte de stabilitate + puncte pentru perioadele asimilate)

Punctele care intră în formulă sunt de trei feluri: puncte de contributivitate, puncte de stabilitate și puncte pentru perioadele asimilate. 

Punctele de necontributivitate  sau punctele pentru perioadele asimilate (0,25 puncte pentru fiecare an) se calculează pentru anii petrecuți în armată, șomaj, facultate sau perioada de creștere a copilului.

Cum calculați punctele de stabilitate la pensie

– 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26 – 30 de ani de muncă, inclusiv;

– 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

– 1 punct/an pentru fiecare an muncit peste 35 de ani.

Vechimea la pensie o aflați de la angajator sau de la ITM

Conform legislației, angajatorul este obligat să pună la dispoziția angajatului informațiile despre vechimea sa în muncă. Atenție însă, pentru a obține aceste documente, va trebui să plătiți. Eliberarea unei adeverințe pentru vechime se face în termen de 15 zile de la solicitare și se plătește sume cuprinse între 20 și 30 de lei. 

„Solicitările pentru eliberarea adeverințelor se efectuează numai în baza unor cereri scrise, potrivit art. 3 alin. 1 din O.G. nr. 33/2002, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 223/2002”, transmit autoritățile.

Dacă compania unde ați lucrat a falimentat, iar angajatorul se află în imposibilitatea de a emite documentele, atunci dovada vechimii se va obține depunând, în scris, o cerere la secretariatul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) de care aparțineți. Instituția va extrage datele din Registrul general de evidență a salariaților în format electronic, așa cum au fost întocmite și transmise de angajator.

Ce mai trebuie să știți pentru recalcularea pensiei

În aceste zile, pensionarii depun documente pentru „mica recalculare a pensiei”. Concret, cei care au muncit înainte de anul 2001 trebuie să depună documente justificative din care să reiasă că au avut venituri nepermanente, cel mai important fiind munca în acord. 

Aceste adeverințe se obțin de la fostul angajator. Conform legislației, angajatorul trebuie să furnizeze informațiile solicitate în termen de 15 zile de la înregistrarea cererii. Dacă angajatorul a falimentat sau nu mai există, pensionarul poate obține documentele din arhive, apelând la ITM.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri