Simona Ionescu / Redactor Șef

Cine sunt persoanele care nu primesc niciun ban la recalcularea pensiilor

Cine sunt persoanele care nu primesc niciun ban la recalcularea pensiilor
Recalcularea pensiilor le dă bătăi de cap vârstnicilor, iar unii dintre ei au semnalat că au primit documente oficiale pline de erori care nu se justifică. Unele decizii anunțau sume și de 5 ori mai mari decât pensiile inițiale. Oamenii se tem să nu aibă probleme în viitor, cu pensiile greșit recalculate.

Premierul României îi liniștește pe pensionari. Deciziile greșite de recalculare urmează să fie rectificate, iar pensionarii nu vor avea pensii mai mici începând din toamnă. Aceasta este garanția oferită de premierul Marcel Ciolacu în cadrul ședinței de Guvern, după ce în ultimele zile au fost înregistrate numeroase plângeri de la cetățeni care au primit documente greșite de la poștași. Totuși, vor fi persoanele care nu primesc niciun ban la recalcularea pensiilor.

Pensionarii vor primi în curând un nou document oficial de la Casa de Pensii, care va confirma că nu vor suferi reduceri ale veniturilor în urma recalculării.

Marcel Ciolacu a oferit garanții pensionarilor

Premierul României a declarat, în ședința de Guvern, că toți pensionarii vor primi decizii de pensie corectate.

„Vreau că tuturor pensionarilor să li se trimită zilele viitoare un document oficial prin care să fie informați despre faptul că, oricare ar fi calculul legat de contributivitate, pensia lor nu scade. Românii trebuie să aibă garanția că nu scade nicio pensie și orice greșeală se poate repara și orice sumă se recuperează”, a declarat premierul Marcel Ciolacu

Cine sunt cei care nu primesc bani la recalcularea pensiilor

De asemenea, există confuzii și neînțelegeri în rândul pensionarilor care beneficiază de indemnizație socială de 1.281 de lei. Dacă pensia recalculată este mai mică, aceștia vor continua să primească suma inițială, iar diferența va fi acoperită de bugetul de stat.  Această categorie de pensionari nu va primi însă suma de inflație, prevăzută să intre în plată la 1 ianuarie 2025. În prezent, peste un milion de seniori se află în această situație, cei mai mulți fiind în județele Suceava, Constanța, Iași și Prahova.

Pe de altă parte, seniorii care au suferit îmbolnăviri, accidente de muncă sau boli profesionale și au avut în istoricul lor pensie de invaliditate nu vor beneficia de sume suplimentare în urma recalculării pensiei. Aceeași regulă se aplică și pentru cei care au lucrat cu jumătate de normă în perioada pensionării de invaliditate.

De asemenea, pensionarii care au ieșit la pensie la limita de vârstă și au un grad de handicap pot observa o reducere a pensiei în urma recalculării, dar vor continua să primească aceeași sumă ca înainte. Totuși, începând de anul viitor, indexarea pensiilor conform ratei inflației va fi aplicată pe baza punctajului din noua decizie de recalculare.

Sursa foto: Arhivă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre