Conform declarațiilor ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, va crește vârsta de pensionare a femeilor. Sunt cazuri în care acestea vor ieși mai târziu la pensie, dar și situații în care vor lua indemnizația de la stat, mai devreme. Noua lege va intra în vigoare de la 1 septembrie 2024.
Femeile care au copii vor ieși mai devreme la pensie
Întrucât se dorește ca femeile să fie egale cu bărbații în toată Uniunea Europeană, vârsta de pensionare a femeilor va crește, ajungând până la 65 de ani. Totul se va desfășura eșalonat, până în anul 2035, când urmează să fie atins obiectivul.
Situația este diferită pentru femeile care au copii, pentru că acestea vor ieși mai devreme la pensie. Cele care au un stagiu minim de cotizare și au crescut minori până la 15 ani vor avea reducere de un an pentru un copil.
Cele care au doi copii vor avea reducere un an și șase luni, iar pentru trei copii reducerea va fi de doi ani. Pentru femeile cu patru copii reducerea va fi de doi ani și șase luni, iar pentru cele cu cinci copii de trei ani. Mamele cu șase sau mai mulți copii au o reducere la pensionare de trei ani și șase luni.
„Până în 2030 trebuie să ne ducem la 63 de ani”
„Vârsta de pensionare pentru doamne va crește la 65 de ani până în 2035. Astăzi în sistemul public de pensii vârsta de pensionare este la 62 de ani și trei luni. Până în 2030 trebuie să ne ducem la 63 de ani. Până în 2035 vârsta va crește eșalonat și nu va putea să depășească 65 de ani.
„Dacă ești femeie și ai 40 de ani, și trei copii te poți pensiona la 60 de ani”
Dar, pentru a nu pedepsi femeile, legea vine cu două elemente importante Unul, pentru fiecare copil născut avem o reducere a vârstei de pensionare cu șase luni și concediu de creștere copilului este considerat perioadă contributivă. Cu alte cuvinte, dacă ești femeie și ai 40 de ani, și trei copii te poți pensiona la 60 de ani, având o reducere de până la 5 ani”, a spus ministrul.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook